De World Rally Championship gaat naar hybride in 2022. M-Sport-frontman Malcolm Wilson is doodsbang voor het prijskaartje van de WRC-hybride.

Malcolm Wilson die het voorbije weekend aanwezig was op de Internationale Autosport Show in Birmingham is vrij sceptisch ! Hij zegt dat de WRC-hybride van de volgende generatie tot een miljoen euro gaat kosten. Dit is bijvoorbeeld vijf keer meer dan de R5-auto’s van vandaag.

“Wanneer je overschakelt naar hybrides, bestaat het risico dat het pilotenbestand nog verder zal worden afgebouwd” aldus Wilson. Dit spreekt de mening van Yves Matton die zegt dat de hybridisatie meer constructeurs zal aantrekken tegen.

Subaru wordt veel genoemd als potentieel kandidaat voor 2022 ….

“Deze auto’s worden te duur. Het is gek om ergens in Argentinië met miljoenen euro’s te rijden waar ruwe gravelwegen zijn. Ik geloof erin dat we dezelfde rallysensatie kunnen creëren voor een lagere prijs” spreekt Wilson.

“De prijs van de huidige WRC2-auto’s is gelimiteerd op ongeveer € 190.000. Wat mij zorgen baart, is waar deze WRC2 klasse naar zal evolueren ? De drempel van daaruit naar de top wordt te groot”.

Zo geeft Wilson ook toe dat de prijzen voor bestaande WRC’s ook uit de hand zijn gelopen. “De huidige WRC-auto’s zijn echt duur. In het verleden konden we acht of zelfs veertien WRC-auto’s per jaar verkopen, maar nu verkopen we vijf auto’s in drie jaar” benadrukt Wilson.

“De International Automobile Federation (FIA) heeft te lang getalmd met de hybride regels. Het gevaar bestaat dat het strakke schema de autofabrikanten volledig uit hun lood zal slaanrace”. Wilson hoopt eigenlijk dat de huidige R5’s worden ontwikkeld tot de eerste hybride WRC’s. Veel grote autofabrikanten zijn hier echter tegen.

“De auto’s van vandaag zien er agressief, sexy en snel uit. We zullen dit blijven doen. Misschien moet je de R5 uitbouwen met grotere vleugels en een hybride systeem toevoegen” suggereert Wilson.

“Uiteraard hebben we op dit moment geen “groene” elementen in de WRC. Sponsors gaan nu bijvoorbeeld naar Formule E, dus moeten we ook in de rallysport evolueren”.

Tekst : Jo Huyghe

Foto’s : M-Sport Media

Bron : International Motorsport Show Birmingham.

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 OC.Veiby - G.+C.Munster 🇧🇪 ~ ❤️ WRC + Rally ~ 💙 VW Group ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling + E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten