Volgend weekend laatste en ook beslissende rally in het FIA ERC kampioenschap 2019 …

Drie teams komen nog in aanmerking om de oudste internationale rallykampioenstitel ter wereld binnen te halen tijdens de Rally Hongarije 2019.


Wat: FIA European Rally Championship 2019 ronde 8 van 8
Wanneer: 8-10 november 2019
Waar: Nyíregyháza, Hongarije
Proeven: 14
Afstand: 211,52 kilometer
Oppervlakte: asfalt
ERC : nieuw in de ERC-kalender voor 2019. De rally telt ook mee voor: ERC2, ERC3, FIA European Rally Championship for Teams, ERC Nations ‘Cup, ERC Ladies’ Trophy

Sinds 1953 heeft het FIA European Rally Championship helden gecreëerd met namen zoals Rauno Aaltonen, Miki Biasion, Vic Elford, Sandro Munari en Walter Röhrl, plus huidige toonaangevende namen zoals Giandomenico Basso, Kajetan Kajetanowicz, Jan Kopecký, Esapekka Lappi en Alexey Lukyanuk !

En de Russische Lukyanuk kan de titel voor een tweede jaar op rij winnen – op voorwaarde dat hij de twee piloten (Chris Ingram uit Groot-Brittannië en de Pool Łukasz Habaj) die voor hem staan, kan remonteren !

Lukyanuk met de Citroën C3 R5

De 25-jarige Ingram leidt het klassement met 19 punten voor Habaj én Lukyanuk slechts negen punten verder terug. Alleen al op basis van die cijfers lijkt het erop dat Ingram serieus in het voordeel is, maar het is zeker niet zo eenvoudig.

Maximaal 39 punten liggen voor het grijpen in Hongarije. De ERC-piloten mogen hun beste zes scores van het seizoen inbrengen. Habaj en Lukyanuk kunnen ondanks hun achterstand nog hopen …

Thuisrijder Łukasz Habaj …

Terwijl Habaj en Lukyanuk respectievelijk vier en drie punten kunnen laten vallen van hun uiteindelijke totaalscores, zou Ingram na de finish in Nyíregyháza uiteindelijk 12 punten kunnen disconteren vanaf zijn eindscore.

Veertien proeven dus over een competitieve afstand van 211,52 kilometer wachten op de 114 ERC-deelnemers waaronder 29 R5-auto’s.

Wat moet u weten :

  • Nadat Chris Ingram had vertrouwd op een crowdfundingcampagne die door zijn moeder Jo was gelanceerd om de Cyprus Rally te kunnen betwisten, nam hij zijn toevlucht tot het veilen van zijn oude rallyoverall om broodnodige financiering in te zamelen om zijn titeljacht bij Toksport WRT voort te zetten en de eerste Brit te worden sinds Vic Elford in 1967 om ERC kampioen te worden. Chris was trouwens vorige week onze “gast” voor de rubriek “Onder de helm” https://powerslide-magazine.be/chris-ingram/
  • Łukasz Habaj voerde zijn voorbereidingen voor zijn ERC-titelwedstrijd in Hongarije op met een uitje op Partr – Sev. Commodities Rally Vsetín vorige maand. Hij eindigde als zesde algemeen.
  • Viervoudig nationaal kampioen Norbert Herczig zal voor zijn thuisronde van de ERC familie-advies inwinnen. Zijn 16-jarige zoon Patric, won het Hongaarse Rallycross Championship op de Rabócsiring-baan, waar de opening superspecial van Rally Hongarije plaatsvindt.
Norbert Herczig met de Mol Racing Polo …
  • Filip Mareš neemt ook deel aan deze afsluiter van het ERC seizoen. Hij maakt gebruik van de eerste van de twee rally’s die hij als prijs kreeg voor het winnen van het ERC1 Junior Championship 2019. De door de Tsjechische federatie gesteunde belofte rijdt met een ŠKODA Fabia R5 Evo gerund door zijn idool Roman Kresta.
  • Van Belgische zijde hebben we de deelname van Joachim Wagemans in zijn vertrouwde Peugeot 208 T16. Benieuwd wat hij kan tussen het R5-geweld !

Uiteraard kunt u bij PowerSlide met regelmatige updates op Facebook en Twitter de Rally van Hongarije 2019 volgen …

Tekst Jo Huyghe

Bron en foto’s ERC / Foto Wagemans – Robby Bonte.

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 OC.Veiby - G.Munster 🇧🇪 ~ ❤️ WRC & Rally ~ VW Motorsport Fan ~ 💙 VW & SEAT ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling & E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten