Reeds jaren opende de organisatie van de toenmalige rallysprint van Moorslede het VAS kampioenschap. Inderdaad, toenmalige rallysprint want enige tijd geleden maakte de organiserende club ‘autoclub Dadizele’ bekend dat men volgend seizoen terug de VAS kalender zal openen. Niet met een sprint maar wel met een heuse short rally.

Rallysprint versus Short rally

18 rallysprint edities werden er georganiseerd onder de statige basiliek van Dadizele. 18 edities die heel mooie winnaars brachten zoals een Gunther Monnens met een Skoda Fabia R5 en een Piet van Hoof in zijn Mitsubishi Lancer halve WRC. Ook de latere winnaar van de Ieper rally Kevin Abbring passeerde de revue in een Ford Escort MK2 m.a.w. aan kwaliteit ontbrak het niet. Hevige regenval zorgde ervoor dat de wagens zelfs half verdwenen onder water toen ze door het water moesten baden. Ook dit stopte de organisatie niet maar de editie 2019 zorgde ervoor dat na een afgeknapte electriciteitspaal en een afwaaiend dak er toch richting een shortrally diende gekeken te worden want ook de piloten waren vragende partij naar mee kilometers.

Le short rally est un fait

De autoclub Dadizele staat er om bekend om ieder 3 edities de proef te gaan veranderen wat nu het geknipte moment leek om over te schakelen naar 2 proeven in 2020. 2 proeven de elk 4 x zullen gereden worden, wat een totale lengte van om en bij de 80 km zal bedragen aan klassementsproeven. Voorts hoopt de organisatie om mede dankzij de verandering van datum meer piloten aan te kunnen trekken want vroeger zat de ASAF rally van Hannuit op dezelfde dag en spreekt een rally de piloten meer aan dan een rallysprint waar men veel moet wachten en zitten ze beter in een rally voor het testwerk voor bepaalde teams die de TAC rally willen rijden een 14 dagen later.

Parcours

Het worden 2 nieuwe proeven met een totaal van 20 km tegen de klok in.1 proef zal de huidige proef grotendeels opslokken de 2de proef is een totaal nieuwe die voor de nodige afwisseling zal zorgen kortom gentlemen :” Start your engines” in Dadizele.

Goede doel

Autoclub Dadizele zat niet stil want naast de nieuwe Shortrally voorbereidingen werd voor de 2de keer de tuner evolution georganiseerd wat een heel mooi bedrag van €2728 opbracht dat integraal geschonken werd aan de vzw Mariënstede voor personen met een handicap.

Door : Jean-Marie Vandeputte
Foto’s : AC Dadizele – VAS – Ayrton Debeck