Een speciale Pacenotes deze keer … Geen vooruitblik van een piloot of team …. Wales Rally GB speelt namelijk gastheer voor de laatste ronde van het FIA Junior WRC-kampioenschap 2019 na een fel omstreden seizoen met drie verschillende winnaars in vier ronden tot nu toe.

x 72 punten zijn beschikbaar dankzij dubbele klassementspunten en 22 KP-winstpunten.
x Een van de spannendste jaren in de geschiedenis van FIA Junior WRC Championship.
x Top-negen hebben nog een wiskundige kans om het kampioenschap te winnen.
x Vier beste eindresultaten en alle ritwinstpunten tellen mee voor het kampioenschap. De slechtste klassementpunten mogen in mindering gebracht worden.

én slechts 21 punten scheiden de top drie.

De toekomstige sterren van het FIA World Rally Championship zullen 22 slopende proeven rijden in hun EcoBoost M-Sport Fiesta R2T op Wales Rally GB op zoek naar kampioenen-glorie !

Eerdere winnaars van dit felbegeerde kampioenschap waren WRC-sterren Sebastien Loeb, Dani Sordo, Sebastien Ogier, Craig Breen, Elfyn Evans en Pontus Tidemand.

De prijs !


De 2019 FIA Junior WRC-kampioen ontvangt de sleutels van een gloednieuwe 2019 M-Sport Ford Fiesta R5 Mk II, 200 Pirelli-banden voor gebruik in de 2020 WRC2, gratis registratie en vijf gratis deelnames in de WRC2 2020.

De Rookie Award wordt ook bepaald, waarbij de winnaar € 15.000 verident voor hun 2020 FIA Junior WRC-campagne.

De kanshebbers ?
Jan Solans kan FIA Junior WRC geschiedenis schrijven door zich bij zijn broer Nil Solans aan te sluiten als Junior WRC-kampioen. Solans staat tweede in het algemeen, één punt achter dubbele rallywinnaar Tom Kristensson.

Zonder rekening te houden met de slechtste resultaten, leidt de Spanjaard eigenlijk voor Kristensson met twee punten, mede dankzij zijn enorme winst van 24 proeven in vergelijking met Kristensson’s “maar” 12. Junior WRC-“veteraan” Dennis Rådström staat derde in punten met nog een reële kans om het kampioenschap te winnen ook al staat hij 21 punten in het krijt bij Solans na aftrek van zijn slechtste resultaat.

Kristensson leidt dan de Rookie Award met een sterke voorsprong van 39 punten op de Est Roland Poom. Als Kristensson het Junior WRC-kampioenschap wint, wordt Poom’s grootste concurrent, Fabrizio Zaldivar, die momenteel elfde is in het kampioenschap.

Wales Rally GB is een klassieke rally met snelle en vloeiende proeven, veel piloten kijken uit naar het evenement vanwege het relatief consistente oppervlak dat niet op hetzelfde niveau scheurt als de meeste gravelrally’s. Het is te danken aan de goed aangelegde wegen, maar de bossen in Wales zijn geenszins te onderschatten. Veranderlijk weer betekent dat de bandenkeuze van het grootste belang is, aangezien Pirelli de Junior WRC-bemanningen 22 K6 (zacht) en 6 K4 (hard) Scorpion-banden zal leveren, met een maximum van 22 beschikbare banden per team inclusief shakedown.

Enkele favorieten aan het woord :

#71 Tom Kristensson / Henrik Appelskog:
“Wales Rally GB wordt zonder twijfel de beste rally van het seizoen! Het is ook de rally waar ik het meest naar heb uitgekeken en ik zie geen betere manier om het seizoen te beëindigen. Het karakter en oppervlak is iets speciaals waar ik echt van geniet. Ik weet zeker dat dit weer een geweldige ervaring met FIA Junior WRC zal zijn waar we in de toekomst veel over zullen glimlachen, we zullen ons best doen, zonder discussie. “

#72 Jan Solans / Mauro Barreiro:
“We hebben de laatste ronde van het FIA Junior WRC Championship bereikt als titelkandidaten. Eerlijk gezegd, toen het seizoen begon, had ik nog veel dingen te leren omdat alles nieuw voor me was, dus ik had niet verwacht dat ik voor de titel zou vechten en ik zou het seizoen op de best mogelijke manier willen afsluiten. Ik weet dat Wales Rally GB een zeer veeleisende en ruige rally gaat worden, dus we zullen ons best doen in deze modderige etappes en proberen de titel te pakken. ”

#73 Dennis Rådström / Johan Johansson:
“We kijken erg uit naar de laatste rally van het seizoen. We zijn echt in een goed humeur, nadat we slechts twee weken geleden al een succesvolle test in Wales hebben gehad. Deze week hebben we een rally gewonnen in Slovenië met de M-Sport Fiesta R2T en we gaan in de goede richting. We hebben één missie en we zullen er alles aan doen. Ik kijk uit naar een fantastische ervaring en rally. “

#74 Roland Poom / Ken Jarveoja:
“We hadden een duidelijk plan voor het begin van het seizoen: beëindig alle evenementen en pak zoveel mogelijk ervaring. We starten nog steeds met hetzelfde plan in Wales, maar ik wil natuurlijk ook de snelheid laten zien op plaatsen waar ik me comfortabel voel. Ik denk dat de proeven goed bij me passen en als alles goed werkt, weet ik zeker dat we kunnen vechten voor het podium. “

Het wordt alvast spannend komend weekend !

Tekst : Jo Huyghe

Bron : FIA Junior WRC

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 OC.Veiby - G.Munster 🇧🇪 ~ ❤️ WRC & Rally ~ VW Motorsport Fan ~ 💙 VW & SEAT ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling & E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten