VW Motorsport kende het meest succesvolle klantensportjaar in de motorsport-geschiedenis van VW. Maar liefst 71 triomfen en 127 top-drie plaatsen voor de Polo GTI R5. Volkswagen kan dus terugblikken op een uiterst positief 2019 wat het rallyklantenprogramma betreft.

In 2019 werd Volkswagen op rallygebied vertegenwoordigd door de Polo GTI R5 in nationale en internationale rallys, waaronder het World Rally Championship en European Rally Championship.

Volkswagen Motorsport-directeur Sven Smeets : “De succesen van onze klantenteams zijn zeer motiverend …. De Polo GTI R5 betwistte zijn eerste seizoen in 2019 en werd geleverd bij teams over de hele wereld. Het winnen van vijf titels wordt des te indrukwekkender door het feit dat het het debuutjaar van de auto was. Daarom moeten we onze klanten een groot compliment geven voor hun sportieve succes en heel erg bedanken voor hun vertrouwen in onze producten”

Andrea Crugnola, Pietro Elia Ometto (I/I), Volkswagen Polo GTI R5, HK Racing, Italian Rally Championship 2019, Round 8, Tuscan Rewind, Italy, 22-24 November 2019

#Gravel, #Tarmac, #IceSnow – een GTI voor alle omstandigheden.

Ondanks enkele tegenslagen waarbij meerdere Polo’s Gti in vlammen opgingen, vaak op cruciale momenten in een rally, kunnen we 2019 toch als een succesjaar voor de klanten van Volkswagen Motorsport bestempelen.

Met name Oliver Solberg (N), zoon van Rally en Rallycross-wereldkampioen Petter Solberg (N), haalde positieve krantenkoppen. “Solberg 2.0” vierde overwinningen in Estland en Letland en won de titel in beide rally-kampioenschappen. Het was echter zijn debuut op ERC en WRC dat de aandacht trok.

Oliver Solberg (N) and Aaron Johnston (GB) celebrating victory with family and team

Tijdens Rally Liepāja, ronde drie van het FIA European Rally Championship (ERC), wist de 17-jarige Oliver niemand minder dan titelverdediger Lukyanuk (RUS, Citroën) en uiteindelijke ERC-kampioen Chris Ingram (GB, Škoda) te kloppen !

Minder geluk voor Solberg junior tijdens de Rally Great Britain, ronde twaalf van het FIA World Rally Championship (WRC). Echter, waar mogelijk, zette de jonge Noor de snelste tijd in zijn klasse. Op hetzelfde evenement leidde vader Petter de Polo GTI R5 naar de overwinning in de WRC2, in één van de moeilijkste rally’s van het seizoen, met een zeer sterk deelnemersveld. En wat is er mooier dan je WRC-carrière afsluiten met een overwinning !

Overwinningen in extreme omstandigheden in Zuid-Amerika, Afrika en op de Poolcirkel.

Rai Onkar/Lawrence Gavin (EAK, EAK), Volkswagen Polo GTI R5 #4, Kabras Sugar Racing, World Rally Championship (WRC), Mero, Kenya, 09th November 2019

Met het steeds groter aantal Polo’s GTI R5 over de hele wereld ( eind 2019 werden 50 auto’s bij klanten afgeleverd ), bleven ook de overwinningen groeien. In november won Onkar Rai (EAK) bijvoorbeeld de Meru Rally in Kenia en werd daarmee de eerste Volkswagen R5-klant die won op het Afrikaanse continent. Daarvoor had Gustavo Saba de aandacht getrokken met overwinningen in de Polo GTI R5 in het Codasur Rally Kampioenschap in Paraguay. Ondertussen zorgde Emil Lindholm (FIN) er ook voor dat de 200-kW (272-PS) vierwielaangedreven Polo in de Arctic Lapland Rally meteen in zijn debuut de zege haalde.

Ole Christian Veiby (N), Volkswagen Polo GTI R5 #16, Norwegian Rally Championship, Round 6, Rally Hedemarken, Hamar, Norway, 21th September 2019

Ole-Christian Veiby en Johan Kristoffersson maken indruk in Scandinavië

Over het noorden gesproken, het waren teams met de Polo GTI R5 die opnieuw de krantenkoppen domineerden in de Scandinavische kampioenschappen van Noorwegen en Zweden. Ole-Christian Veiby (N) triomfeerde in het sterke Noorse kampioenschap en versloeg een groot aantal grote namen. Hij behaalde de overwinning in vier van de zes rondes – de Hadeland Rally, Sørland-Rallye, Grimstad Summer Rally en de Hedemarken Rally. Hij won ook meer snelheidsproeven dan iemand anders in de loop van het seizoen. In Zweden was het wereldkampioen rallycross Johan Kristoffersson (S) die voor een positieve verrassing zorgde: in zijn eerste volledige seizoen in het Zweedse rallykampioenschap won hij de Bergslagsrallyt en de Gästabudstrofén, claimde hij nog twee podiumplaatsen en eindigde het seizoen als tweede in het kampioenschap na zes rally’s.

Nasser Al-Attiyah heerst in het MERC !

Het FIA Middle East Rally Championship (MERC) bleek een eenmansshow te zijn. Nasser Al-Attiyah (Q), aan het stuur van de Polo GTI R5 vanaf het begin, won alle vier de rondes en werd opnieuw tot kampioen gekroond in de MERC. Waarschijnlijk kwam de grootste triomf van Al-Attiyah in het seizoen 2019 met winst in de Rally Cyprus, die werd gehouden als een gezamenlijk evenement met het European Rally Championship. Hij versloeg in deze uiterste zware rally alle Europese tenoren.

Nasser Al-Attiyah (QAT), Matthieu Baumel (FRA), Volkswagen Polo GTI R5 #4, European Rally Championship, Round 7, Larnaca, Cyprus, 27-29 September 2019

Italië, Frankrijk, België – grote momenten voor de Polo GTI R5 in handen van de klant

De Polo GTI R5 maakte ook een positieve indruk in andere nationale rally-kampioenschappen. Andrea Crugnola (I) maakte indruk in Italië, met oa de overwinning in de Due Valli Rally. Tijdens de Monza Rallye Show liet Crugnola drie WRC-fabrieksrijders achter zich: Craig Breen (IRL), Andreas Mikkelsen (N) en Dani Sordo (E).

Diezelfde Craig Breen realiseerde zelf één van de Polo-hoogtepunten van 2019. Breen maakte een gastoptreden in het Belgische Rallykampioenschap en won de gerenommeerde Rally Ieper in de klantensport Polo. In België genoten Volkswagen klantenteams ook succes bij de Rally van Haspengouw, de TAC Rally en de Sezoensrally. In Frankrijk behaalden Nicolas Ciamin (F) en Quentin Gilbert (F) vanaf het begin mooie podiumplaatsen, terwijl William Wagner (B) een van de overwinnaars was in de Franse Rally Cup.

In Zwitserland kwam Sébastien Carron (CH) regelmatig op het podium en claimde ook één overwinning. Christian Riedemann (D) presenteerde de Polo GTI R5 ook zijn eerste overwinning in het Duitse Rallykampioenschap en won de “Rallye Rund um die Sulinger Bärenklaue”

Christian Riedemann, Volkswagen Polo GTI R5 #2, 3-Städte-Rallye, Round 1, ADAC, Freyung, Germany, 19 th October 2019

De Polo R5 GTI was een welgekomen nieuweling …. Cu in 2020 ! Te beginnen met Oliver Solberg die de legendarische Monte Carlo zal rijden.

Bron VW Motorsport

Bewerking en vertaling Jo Huyghe