TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team is gefocust op een derde overwinning in de Rally van Finland, wanneer het 2019 seizoen wordt hervat van 1 tem 4 augustus. De Finse grint-proeven zijn de snelste op de agenda en ook de thuis-wegen voor de Toyota Yaris WRC, ontwikkeld in het TGR-hoofdkwartier vlakbij het servicepark in Jyväskylä. Alle piloten wonnen eerder al in Finland ; Ott Tänak won met Toyota in 2018 en Kris Meeke won in 2016, terwijl Jari-Matti Latvala zijn home-rally heeft gewonnen in 2010, 2014 en 2015.

De rally wordt verreden op gladde gravelwegen in de bossen van Midden-Finland met kenmerkend vele grote sprongen ! Nauwkeurige tempo-aanpassingen en de positionering van de auto zijn cruciaal voor de uitvoering van deze jumps aan maximumsnelheid. Vanwege de hoge snelheden zijn de tijdsverschillen vaak kleiner dan normaal en fouten worden gemakkelijker afgestraft.

FIA World Rally Championship 2018 / Round 08 / Rally Finland 2018 / July 26-29, 2018 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Het parkoers van de Rally van Finland 2019 is vergelijkbaar met het evenement van 2018, dat toen ongeveer 65 procent nieuw was. Het begint donderdagavond met de traditionele mixed Harju proef in Jyväskylä zelf, alvorens naar het westen te trekken op vrijdag voor een totaal van 10 proeven. Zaterdag bestaat uit 8 SS’s in het zuidwesten goed voor 132,98 kilometer, inclusief de re-run van Leustu. De rally eindigt met twee runs over Laukkaa en Ruuhimäki op zondag, met de tweede passage als Powerstage.

FIA World Rally Championship 2019 / Round 08 / Rally d’Italia Sardegna / 13-16 June, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Jari-Matti Latvala #10 : “Ik heb een goede zomervakantie achter de rug en ik voel me klaar om te starten in “mijn” Rally Finland. Ik probeerde wat weg te blijven van alles rond rally uitgezonderd een paar testdagen ter voorbereiding van dit evenement. Het is altijd leuk om terug op deze snelle gravelproeven te racen hier in Finland. Dit zijn de wegen waar ik me thuis voel. Ik krijg altijd veel positieve ondersteuning tijdens de week van de rally. Vorig jaar nam ons seizoen hier een meer dan positieve wending met een podiumplaats en hopelijk kunnen we dat evenaren …. . De snelheid is er op gravel, we weten dat uit de laatste rally’s. Nu moeten we proberen om een goed resultaat te behalen !”

Bron en foto’s : Toyota Gazoo WRT

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 OC.Veiby - G.Munster 🇧🇪 ~ ❤️ WRC & Rally ~ VW Motorsport Fan ~ 💙 VW & SEAT ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling & E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten