Twee weken na Portugal werden alweer warme temperaturen en gravel voorgeschoteld in het noorden van Sardinië …. Traditiegetrouw één van de zwaarste rally’s van het seizoen. Zou Neuville zijn exploot van 2018 herhalen toen hij met minder dan een seconde won van Ogier !?

De Shakedown bracht al sensatie toen Ogier in de eerste run zijn ophanging brak. Latvala oorspronkelijk de snelste run voor Sordo en Suninen. Later Tänak en Meeke …. Ogier werd teruggebracht naar zijn service en slaagde erin een sublieme 2de run te rijden en meteen toch voor de besttijd te zorgen ! Tänak en Neuville volgden.

SSS 1 De tegenstand was gewaarschuwd want Seb won ook deze korte Arena Show superspecial .. voor Lappi en Tänak. Meteen kon Ogier als eerste leider deze rally starten op vrijdagmorgen. Gryazin won bij de WRC2 en Kalle Rovanperä bij de Pro-categorie. WRC2-favoriet Veiby liep een kapotte ophanging op en kon deze niet zelf herstellen … Rally2 direct voor de Noor dus 10min achterstand en weg winstkansen. Een 2de debacle na de brand van zijn Polo in Portugal.

De nieuwe Fabia R5 Evo kon minder overtuigen dan in Portugal …

SS 2 Tula 1 of het echte gravelwerk bij temperaturen van boven de 30 graden. En al direct wat sensatie … Veiby lekke band, Ostberg & Andolfi materiële pech. Suninen schoot als een pijl uit de startblokken en bevestigde zijn vorm met een eerste scratch meteen met zijn nieuwe co Jarmo Lehtinen ( ex-co van Mikko Hirvonen ). Evans op 2 en Latvala op plaats 3. Suninen meteen ook leider ! Loubet kon nog zijn tijd meenemen, werd leider in WRC2, de rest in WRC2 werd op 11’3 geplaatst na annulatie van de proef.

SS 3 Castelsardo met opnieuw Suninen nu voor Latvala en Sordo ! Tänak is de enige van de WK-topfavorieten die in de buurt blijft. Ostberg laat voor het eerst van zich horen op KP2 al teveel tijd verloor om nog kans te maken op winst !

SS 4 met Tänak die nu wel een scratch noteert voor Sordo en Latvala. de Fin wordt leider vooral omdat leider Suninen een spin maakt … Kopecký wordt leider in de WRC2-Pro voor Rovanperä. Greensmith zal op KP4 veel tijd verliezen en de Pro-categorie wordt terug een Skoda-duel.

SS 5 Monte Baranta en zowaar Lappi die uit het niets een besttijd noteert voor Tänak en Sordo die heel secuur en constant rijdt. Latvala blijft leider maar het is vooral de fout van Ogier die we hier onthouden. Hij raakt – verrassend – een grote rotsblok aan de rand van de weg. Ophanging stuk én vooral gedaan Rally Sardinië 2019 ! Citroën beslist om Seb toch te laten starten op zaterdag en zal wat onderdelen uittesten.

Seb en Julien na hun botsing met een rotsblok op KP5

SS 6 Tula 2 blijkt Suninen wel te liggen want na de eerst passage wint hij nu ook de 2de. Sordo volgt voor Tänak. Neuville heeft na een spin wat schade aan de radiator ( die hij zelf kan herstellen ) maar leider Latvala legt zijn Yaris op zijn zij en rolt zowaar bijna in zee … Spanning in de top nu na het wegvallen van JM : 1. Tänak en Sordo en 3. Suninen op 0’8 sec. Evans volgt nu op 5’2. Mikkelsen is 5de op 16 sec. Loubet wint in WRC2 zijn 3de KP van de dag maar zal verder in deze rally geen KP meer winnen ..

SS 7 wordt na de passage van enkele rijders geannulleerd voor de medische tussenkomst van een fan op het parkoers ! Neuville die de proef al reed krijgt zijn tijd net als Evans ( 2de dus ) op 1 sec. De rest krijgt een toegekende tijd van + 5 sec op Neuville.

SS 8 met Sordo voor Hänninen ( die hier komt testen voor Toyota ) en Lappi. Sordo wordt leider na deze KP voor Tänak !

Sordo was de enige die even gelijke tred kon houden met Tänak.

SS 9 Evenzeer uit het niets Mikkelsen die na een desastreuze bandenkeuze in de morgen toch een scratch kan scoren nu in de namiddag, nipt voor Lappi en Sordo ! Latvala moet hier de handdoek gooien en dus opgeven …

Een lange dag 2 eindigt dus met een nieuwe leider Sordo voor Suninen en Tänak. Wie had deze top 3 voorspeld na de vrijdag. Rovanperä leidt de WRC2-Pro maar pechvogel Ostberg won 6 van de 8 KP’s. Loubet leidt afgetekend de WRC2 voor Gryazin en Katsuta.

Dag 3 met 2 omlopen van telkens 3 proeven met oa de Monte Lerno proef. Terug zeer warm na toch wel een stevig onweer in en rond het service park in Alghero op vrijdagavond.

SS 10 met Tänak die meteen toeslaat en zo Sordo serieus onder druk zet. Guillaume de Mévius is vandaag teruggestart in Rally2. Veiby wint deze KP na een ongelukkige rally op vrijdag … Gryazin is out na een afgebroken wiel.

SS 11 Tänak opnieuw en die blijkt op zaterdag outstanding. Sordo leidt nog nipt met 2’6 sec voorsprong. In de achtergrond begint een secondenslag voor de 4de plaats tussen Evans en Mikkelsen. Suninen blijft op 3. Veiby opnieuw een lekke band en Ogier die opnieuw een rots raakt en schade oploopt … het is niet van zijn gewoonte !

SS 12 Monte Lerno met de befaamde Micky’s jump …. Het Tänak-feestje gaat verder en de Est wordt nu wel leider en zet Sordo meteen op 6’4 sec !

Tänak heer en meester tot ………

SS 13, 14 én 15 Sorry voor de herhaling maar Ott is niet te stoppen en wint ook deze 3 KP’s en Sordo moet leidzaam toezien …. Acherstand nu al 25’9 sec op het einde van Dag 3. Suninen 3 op 42’9. Evans op 1 min 25 ‘4 en Mikkelsen op 1min 33’3. Neuville is 6de en komt eigenlijk op dag 2 en 3 nooit in zijn ritme. Serieuze tijdsverschillen. In de WRC2 intussen KP-dominantie op zaterdag van de Noren Ostberg ( 6 op 6 ) en Veiby ( 4 op 6 ). Meeke, opnieuw ( 3de maal ) Veiby en Loubet nog lek op KP15. Katsuta wordt leider daardoor in WRC2 na dag 3. In JWRC 5 van de 6 proeven op naam van Jan Solans die nog net Dennis Radström moet voorlaten in de tussenstand.

Laatste dag en wat voor één zou het worden ; Zowaar Mikkelsen-day net zoals Tänak op zaterdag zou Andreas alle proeven op zondag winnen ; een sterk staaltje vooral als hij ook nog de Powerstage wint !

SS 16 De Noor kan nog nipt Evans voorblijven op deze KP maar moet toch toezien dat zijn achterstand op Elfyn in de stand oploopt doordat Evans vanwege de FIA een bonus krijgt van 7 sec …. Evans werd op KP 15 gisteren gehinderd door Meeke ( stof na zijn lekke band ).

SS 17 Mikkelsen voor Suninen maar Evans verliest hier 5’5 sec en Andreas maakt in één KP bijna de bonus die Evans kreeg goed. Spanning dus voor plaats 4. De rest lijkt zich te sparen voor de PowerStage ! Katsuta heeft intussen pech en moet opgeven met een olielek gevolgd door een brandje, Loubet terug WRc2-leider ! Ook Solans is intussen aan de leiding gekomen in JWRC !

Wat een slotdag van Andreas & Anders !

SS 18 Mikkelsen voor Evans en opnieuw kan de Noor wat van zijn achterstand op Evans wegwerken. Verschil nog 5,9 sec.

SS 19 De Powerstage met een zeer sterke tijd van Ogier die hier misschien wel zijn enige punten kan scoren; Neuville lijkt een snellere tijd te rijden tot hij een klein foutje maakt en Ogier nog voor moet laten gaan. Zal Tänak nog gaan voor PS-punten ? Zijn teammanager denkt van niet omdat Ott een grote voorsprong heeft en geen risico’s meer zal nemen. Verrassing alom als Mikkelsen ook hier nog sneller rijdt dan Ogier …. Waaaaaw ! En vooral … kan Evans toch nog zijn 4de plaats houden ? Neen dus want Evans verliest 6’8 sec en dus juist zijn 4de plaats aan Mikkelsen; verschil tussen 3 en 4 0’9 sec exact ! Sordo is intussen onderweg naar een welverdiende 2de plaats …. dat denkt iedereen tot … Dani bij de aankomst van KP 19 bericht krijgt op zijn smartphone in de auto dat Tänak stil staat op de proef. Het ondenkbare gebeurt … Ott Tänak krijgt na enkele km in deze laatste proef een probleem met de powersteering en verliest de rally !! Drama bij aankomst want niemand minder dan Ott verdiende hier de winst …

…………………………..

Ook zijn Toyota Gazoo-team, vrouw en kind blijven verbijsterd achter. Verdriet en vreugde liggen in de sport soms heel dicht want Sordo wint zo zijn 2de WRC Rally uit zijn carrière, na Duitsland 2013 ! Het is de Spanjaard zeker gegund na zijn goede prestatie in Portugal en hier in Sardinië. Tänak wordt zelfs pas 5de algemeen en blijft leider in de WK-tussenstand zij het – met heel wat minder punten dan enkele minuten hiervoor gedacht – maar toch met heel wat meer punten dan hij had vorig seizoen op dit moment ! Misschien toch een magere troost op zo’n moment. Rovanperä wint zijn derde rally op rij. Maar met weinig glans want de Skoda werd op bijna elke proef afgetroefd door de Citroën C3 van Ostberg. Loubet wint WRC2, ook zijn 2de op rij. Jan Solans maakt er een dubbele Spaanse Fiësta van en wint de JWRC.

Eindstand WRC Rally Sardinië :

1. Sordo
2. Suninen op 13’7
3. Mikkelsen op 32’6
4. Evans op 33’5
5. Tänak op 1min 30’1
6. Neuville op 2min 06’7

Nog even opschudding na de powerstage toen Thiery en Nicolas hun Hyundai niet meer aan de praat kregen …. uiteindelijk toch eind goed al goed want ze bereikten dan toch het Service Park op tijd !

Tot in Finland !!!

Foto’s : Red Bull CP, WRC Live & Dani Sordo.