Mid Summer Air Festival …  

Finland voor vele fans en de WRC-entourage, één van de mooiste rally’s ter wereld. Bij de piloten ligt het enigszins anders. Sommigen houden er van …. anderen zien er tegen op ! Bij Loeb en Sordo staat deze rally niet bij hun favo’s. En dus koos Hyundai voor Mikkelsen ( die het goed deed in Sardinië ) en …. Craig Breen die de troepen van Adamo komt versterken. Ford, een beetje onthoofd met de afzegging van Evans door een rugletsel na een jump in de Rally Estonia. Maar alle hoop hier op thuisrijder Suninen. Citroën hoopte dat Lappi in zijn land eindelijk zou “ontploffen” zeker gezien de goede startpositie. EN Toyota …. Ja die rijden een “thuismatch” want het Toyota-Gazoo team is quasi Fins en de Yaris werd ontwikkeld in deze buurt. De auto legde hier massa’s testkilometers af. Torenhoog favoriet dus. Voor de Finnen is het smullen van de meestal brede glooiende wegen, de vele jumps in een prachtige natuur. Traditiegetrouw één van de snelste rally’s van het seizoen met steeds krappe tijdsverschillen. Kortom, een rally waar men veel SISSU voor nodig heeft ! Veel bos en duizenden meren …. Geef toe de vroegere benaming “Rally van de 1000 Meren” blijft – jammergenoeg – als naam in de legende steken.       

Op Donderdag na de shakedown, SS1 : Harju 1  2,31 km. Een start in gravelconfiguratie op tarmac. Neuville is iets sneller dan Tänak en Meeke. Ogier en Mikkelsen volgen in de top 5. Thierry en Nicolas starten dus goed en mogen als leider Dag 1 afsluiten. In WRC2 winst voor all-rounder ( en ex-wereldkampioen RX ) Johan Kristofferson die naast zijn TCR-programma dit jaar enkele rally’s afwerkt in het Noorden. Loubet op plaats 2. Fin én favoriet Emil Lindholm wordt 3de. In de Pro-categorie 3 deelnemers met Rovanperä die wint voor Pietarinen ( ook op Skoda ) en Camilli die na Ieper de Fiesta R5 Evo hier op gravel mag de sporen geven … Grégoire Munster mag van BMA ervaring komen opdoen in deze prestigieuze rally  met een Skoda R5.  

Kalle Rovanperä … een klasse te sterk !

Vrijdag :  Alle toppers kiezen voor de Michelin Medium Compound banden; Droog weer maar fris voor de tijd van het jaar. 126 km over 10 proeven … een lange dag dus ! We beginnen eraan om 7u.      

SS2 : Latvala start sterk met winst en voelt zich als Fin idd thuis ! Hij wint voor een andere Fin Lappi en Meeke. Enkel Tänak als 4de blijft enigszins qua tijd in de buurt en wordt leider want Neuville verliest meteen bijna 12 sec op Latvala. Toyota dus direct op de afspraak. Pietarinen maakt een zware crash en zo wordt de WRC2-Pro een one-man show voor Kalle Rovanperä. Hij wint ALLE proeven in zijn categorie … Eric Camilli verliest gemiddeld meer dan 1sec/km en zal dus nooit in het stuk voorkomen. In WRC2 Lindholm ( die sneller is dan de Pro’s ! ) voor Loubet en Gryazin. Opmerkelijk de 17jarige Fin Sami Pajari ( onthou deze naam ! ) wint de KP bij de JWRC.       

SS3 : Moksi 1 met Meeke voor Tänak en Latvala …. Mäkinen glundert ! Maar de verschillen blijven zeer klein in de stand. Lindholm gaat van de baan net als Gryazin, Kristofferson maakt een spin, dus ook in de WRC2 lijkt de spanning al een beetje weg ; Loubet of wie anders leidt voor Huttunen en Katsuta.  

SS4 : Latvala terug voor Breen die goed debuteert hier in de Hyundai. Hij is dus aanvankelijk sneller dan teammaats Mikkelsen en Neuville. Thierry komt op vrijdag nooit in de debatten voor en hangt rond plaats 8 qua tijden. Suninen, die heel veel van deze rally had verwacht kan ook het tempo niet volgen en is zeer ontgoocheld. Hij verliest dan nog zijn front splitter, een aero-onderdeel dat met deze hoge snelheden zeer belangrijk is. Tänak leidt voor Meeke ( 1’1 ) en Latvala ( 2’5 ). De top 8 binnen de 14 seconden. Grégoire Munster rijdt zich spijtig genoeg vast op het einde van SS4.

Grégoire en Louis …. Al doende leert men.

SS5 : Sterke KP van Tänak die wint en zo iets meer afstand kan nemen in de stand. Breen, Lappi en Mikkelsen volgen dicht. Latvala en Meeke hebben een lekke band links achter. Gus Greensmith – die Evans vervangt – gaat even in het rond.   

Breen kon overtuigen in zijn eerste rally met Hyundai MS.

SS6 : Het Toyota feestje blijft duren met nu JM die wint voor opnieuw Breen en Tänak. Neuville wordt 4de in de KP maar staat nu al op 24 sec van de leider ! Loubet heeft intussen ook al een voorsprong van 21’7 sec in de WRC2 en Rovanperä zelfs 1min 21 sec. Hij kan al zijn boterhammen opeten terwijl hij rijdt 😊 . Raul Badiu crasht vrij zwaar in JWRC en wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Hij mag op maandag gezond en wel het ziekenhuis verlaten.

SS 7 : Opnieuw Jari-Matti die er heel veel zin in heeft en wint voor Lappi. Esapekka toont – eindelijk – zijn kunnen en lijkt zowaar een kandidaat voor de overwinning. JM wordt zelfs leider voor de andere Yarissen.  

JM reed een dijk van een rally …. Als in zijn beste dagen !

SS 8 : Andreas Mikkelsen in een glansrol in deze proef . Rally Finland bracht hem nooit grootse resultaten. Hij is erg gemotiveerd, misschien wel door de aanwezigheid van Breen !? Lappi terug 2de. Mikkelsen wordt 6de in de stand.     

SS 9 en 10  : Latvala met 2 scratches maar steeds met heel minieme verschillen. Lappi – even balancerend op 2 wielen – weer sterk 2de in KP9. Mikkelsen nadert tot op 0,6 sec van Breen die beiden een onderling duel lijken uit te vechten.

SS 11 : Harju 2 ( de enige tarmac-stage ) en jawel daar is Neuville plots op de re-run van SS 1 die hij ook al op donderdagavond won.

Stand na vrijdag :

1. Latvala
2. Meeke 1’2
3. Lappi 2’4
4. Tänak 2’6
5. Breen 14’2
6. Mikkelsen 14’6
7. Ogier 15’3

Loubet is heer en meester in WRC2 net zoals Rovanperä in de WRC2-Pro.

Op zaterdag 2 lussen van 4 proeven. Terug lage temperaturen van om en bij de 12 graden en soms druilerige regen. Maar regen is waarschijnlijk altijd druilerig 😊 Rally2 voor Grégoire Munster en Lindholm.      

Emil Lindholm goed voor 9 besttijden in WRC2 maar veel pech.

SS 12 : Tänak slaat direct toe met een schitterende eerste KP op zaterdag. Hij schuift op van plaats 4 naar 1 !  Ott weet zijn moment wel te kiezen. Grégoire rijdt in de WRC2 een mooie 7de tijd in de buurt van Henning Solberg. Knap !  

SS 13 : Meeke lijkt zowaar een aanval in te zetten op zijn « kopman » Tänak.  Winst dus voor Kris voor zijn teamgenoten. Het blijft precies duren dat Toyota-feestje ! Latvala wordt zelfs terug – zij het heel nipt – leider met een bonus van 0’2 sec. Grégoire heeft hier technische problemen maar kan zijn rally toch verder zetten. Ook dat hoort bij het leerproces.  En remember Sami Pajari rijdt zowaar de andere JWRC’s op een hoopje in deze KP.  Niet voor niets werd hij dus dit jaar laureaat van de Flying Finn Future Star Academy.  

Sami Pajari …. Onthou die naam !

SS 14 : Kakaristo ( of eigenlijk de wat ingekorte legendarische Ouninpohja proef ): en drama voor Toyota. Meeke rijdt op een rotsblok en breekt zijn wiel af … Latvala maakt een stuurfout met een lekke band als gevolg. Een furieuze Mäkinen na de rally als blijkt dat zowel Meeke als Latvala “gebrieft” waren om Tänak NIET te proberen volgen wegens …. TE SNEL ! Tänak profiteert wel van de situatie en wordt nu stevig(er) leider. Zo verandert de stand wel grondig met Tänak leider voor Latvala, Lappi, Mikkelsen en .. Ogier die nu op luttele seconden van Mikkelsen bengelt !

Tänak, titelkandidaat nr 1.

SS 15 : Latvala neemt er nog een besttijd bij voor Tänak. Ogier is nu intussen op 1’5 sec genaderd van Mikkelsen. Spanning dus voor plaats 4.  

SS 16 & 17 :  voor respectievelijk Lappi en Tänak …. Ogier gaat voorbij Mikkelsen in de stand en wordt dus 4de algemeen. Pajari ( JWRC ) gaat onfortuinlijk van de baan en zal zijn eerste Rally Finland niet uitrijden. Intussen rijdt Emil Lindholm ( Polo R5 ) de ene besttijd na de andere in de WRC2. Grégoire rijdt een 6de tijd op KP 17.

SS 18 & 19 : Besttijden voor Lappi en Mikkelsen. Andreas heeft zijn vechtlust van vroeger terug en gaat in de clinch met Ogier voor plaats 4 die hij ook terug herovert ! Knap. In KP19 zowel Loubet als Lindholm in de problemen. Loubet kan met de hulp van fans terug op weg maar verliest meer dan 6min. Emil is out met een gebroken achterophanging. Gryazin wordt leider in WRC2.

Stand na zaterdag :

 1. Tänak
 2. Lappi 16’4
 3. Latvala 28’8
 4. Mikkelsen 50’5
 5. Ogier 53’1
 6. Breen 59’1
 7. Neuville 1’19’3
Esapekka Lappi …. eindelijk !

Zondag met Meeke en Lindholm terug in Rally2

SS 20 : en de 200ste SS-winst voor Tänak in de WRC ! Ogier wordt 2de en valt de 4de plaats van Mikkelsen aan ! Wat een duel … Ook Latvala nadert nu op Lappi die even temporiseert.

SS 21 : Latvala doet er nog een besttijd bij en komt nu op 7’3 sec van de 2de plaats van Lappi. Mikkelsen verslaat Ogier ! Gus Greensmith maakt kennis met een paar Finse bomen.

SS 22 : terug Mikkelsen die scoort en zonder ongelukken 4de zal worden. Meeke spint en komt met een afgebroken wiel aan de kant te staan. Een beetje een anticlimax toch voor Kris. Breen laat Neuville voor gaan ( teamorder ) en Thierry schuift zo naar plaats 6.

Mikkelsen voelt zich blijkbaar wel goed nu de Hyundai een nieuwe aero heeft vooraan.   

SS 23 : de Wolf Power Stage met een fantastische eindjump. Neuville jumpt met 60 meter het verst en kan met een 2de plaats toch nog wat extra punten uit de brand slepen. Mikkelsen wordt mooi 3de juist voor Ogier en snoept zo wat punten af in het voordeel van Thierry. Maar het is de oververdiende winnaar Ott Tänak die ook nog de volle buit pakt in de Powerstage. Hij wordt nu wel de superfavoriet voor de wereldtitel 2019. Hij was en is de snelste van het moment en begint ook te weten waar en wanneer hij moet toeslaan !

In WRC 2 de eerste zege ooit voor Gryazin. Hij is waarschijnlijk de piloot met de meeste km op zijn teller dit jaar want hij reed al enkele WRC-rally’s, is ook nog actief in het ERC en reed ook nog een paar andere Europese toprally’s. Loubet wordt nog 4de in deze rally. Benito Guerra blijft leider in de WRC2-tussenstand.

Veel-rijder Gryazin boekt zijn eerste WRC2-zege

Eindstand Rally Finland 2019 :

 1. Tänak
 2. Lappi 25’6
 3. Latvala 33’2
 4. Mikkelsen 53’4
 5. Ogier 56’1
 6. Neuville 1’32’4
 7. Breen 1’38’2
 8. Suninen 2’33’8
Het podium …. en natuurlijk de vele Estse fans !

Ott wordt nu heel stevig leider in de WK-tussenstand en Hyundai leidt nog steeds bij de merken.

Cu in Germany folks !                 

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 OC.Veiby - G.Munster 🇧🇪 ~ ❤️ WRC & Rally ~ VW Motorsport Fan ~ 💙 VW & SEAT ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling & E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten