Felicidades a Thierry y Nicolas !

Thierry en Nicolas hadden gehoopt op regen. Ze moesten als WK-leiders als eerste de baan op en regen zou hun taak wat vergemakkelijken … Maar dat helse onweersbuien de regio van Carlos Paz zouden herschapen in een ware modderpoel …. was niet voorzien ! Temperaturen tot max 15 graden, maar beter weer op komst de volgende dagen.

SD : weinig verrassingen met Tänak als beste voor Neuville, Meeke en Ogier.

SS 1 : Een korte Superspecial in Carlos Paz met winst van Ott Tänak voor Ogier en Meeke. Weinig tijdsverschillen. Met enkel een korte spin van Suninen en een hond die JM Latvala wilde “proficiateren” voor zijn 200ste WRC-start als noemenswaardige feiten.

De 2de dag van Rally Argentinië is meteen ook de langste dag en start heel vroeg met vertrek uit het Parc Fermé om 6:25 … Nog steeds bewolkt maar geen regen meer, veel modder en de vrees “hoe gaan de rallywagens de waterplashes verteren”. Iedereen kiest voor 5 Mediums Michelin Pilot Sport.

SS 2 : Tänak vliegt er meteen in maar verliest deze KP toch nog zeer nipt van zijn teamgenoot Meeke en Mikkelsen wordt 3de. Maar toch pakt Ott al meteen 7,2 op Ogier en 12 sec op Neuville. Thierry vindt moeilijk het ritme in de modder … Tänak blijft dus leider.

Na een mindere start ….. een dijk van een rally !! Thierry en Nicolas

SS 3 : werd geannuleerd om veiligheidsredenen : door de modder bij de start en de aankomst konden de veiligheidsdiensten niet op hun plaats geraken ; Safety First dus ! Spijtig want het was één van de langere proeven van deze rally !

SS 4 : 23,44 km en meteen een “bom” van een tijd voor Thierry ! Hij blijft uiteindelijk de snelste voor Meeke ( die algemeen leider wordt ) en Ogier. Thierry en Nicolas schuiven direct 5 plaatsen naar voor ! Mikkelsen en Lappi vallen hier enkele plaatsen terug door een lekke band. Op Ostberg ( Citroën C3 R5 ) staat geen maat in de WRC2 Pro. Katsuta ( Ford ) leidt de WRC2 na de opgave voor Kajetanowicz ( gebroken ophanging – Polo R5 ).

SS 5 : een korte SS van 6,04 km in Carlos Paz met een rechtstreeks duel tussen 2 auto’s. Duidelijk een kolfje naar de hand van Andreas Mikkelsen die hier zijn 100ste WRC-kp wint ! Meeke nog steeds leider maar Neuville is intussen al opgeklommen naar plaats 2 op 5,4 sec van Kris. Sterk !!! Tänak derde op 6,6 sec. Ogier en Latvala maken de top 5 compleet.

Meeke … terug sterk in de Yaris

SS 6 : de re-run van SS2 en Tänak die meteen terug aanvalt ondanks de barst in zijn voorruit. Meeke maakt even een fout en raakt een berm. Tänak dus KP-winst voor Sordo en Mikkelsen. Meeke blijft nipt ( 0,7 sec ) leider voor Tänak en Neuville. Ogier is 4de en Mikkelsen is intussen opgeklommen naar plaats 5. Greensmith valt uit … dus Ostberg lijkt nu al zeker van winst in de WRC2-Pro.

SS 7 : De “gecancelde” proef van deze morgen gaat nu wel door … 29,85 zware km met de laatste sectie die 3 km werd ingekort. Tänak ruikt zijn kans en wint ook deze KP met 7,8 bonus op Neuville en 10,2 op Ogier. Sordo en Mikkelsen klampen nog aan … Tänak terug leider voor Neuville en Ogier. Meeke valt terug naar plaats 4.

SS 8 : Thierry slaat op dezelfde proef van deze morgen terug !! En hoe … Ogier verliest hier 8 sec …. de rest meer dan 15 seconden. SS8 wordt een helse proef met een spin van Tänak en Latvala en een zware crash van Lappi waarbij gelukkig geen slachtoffers vallen in het publiek. Thierry sluit dag 2 af als leider na een prachtige rally-dag ! Pedro Heller is leider in WRC2. Ostberg leidt de WRC2-Pro.

Stand na dag 2 Rally Argentinië :

 1. 🇧🇪 Neuville
 2. 🇫🇷 Ogier +11.9
 3. 🇪🇪 Tanak +13.4
 4. 🇬🇧 Meeke +28.1
 5. 🇳🇴 Mikkelsen +29.4
 6. 🇬🇧 Evans +38.2
 7. 🇪🇸 Sordo +41.1
 8. 🇫🇮 Suninen +1:59.2
 9. 🇫🇮 Latvala +2:02.9

Dag 3 : 7 proeven voor de boeg. We gaan nu hoger de bergen ( Sierras ) in rond Carlos Paz. Het is zonnig en droog weer.

SS 9 : met even een tarmac-deel voor we terug de gravel induiken. Neuville wint ook deze KP en breidt dus zijn voorsprong uit … Tänak blijft 2de kort gevolgd door Ogier. Meeke op plaats 4 maar deze voelt nu de hete adem van Mikkelsen. Op deze proef ook een zware crash van de 2de in de WRC2-Pro Bulacia uit Bolivië : gelukkig zonder erg ! Ostberg is nu nog de enige in de Pro-categorie.

SS 10 : Met Tänak die iets van zijn achterstand kan wegknabbelen op Thierry … Ott hangt nu op 11,3 van Thierry na KP 10. Elfyn Evans maakt hier ook een spin en raakt daarbij hard een rotsblok waardoor hij in een gracht belandt … Over & out Elfyn en Martin !

SS 11 : Ott houdt niet op en blijft aanvallen en pakt 6,1 sec terug op Thierry ! De rest wordt teruggeslagen … Meeke wordt terug 3de voor Ogier en Mikkelsen.

Opgeven staat niet in het woordenboek van Tänak

SS 12 : terug de korte SSS met een directe tegenstander en Mikkelsen die hier terug wint ! Meeke rijdt met een gebroken wiel en kan deze niet vervangen omdat hij zijn reserve al gebruikte en Ogier verliest hier veel tijd ( meer dan 23 sec op Neuville ! ). Beiden vallen terug en Mikkelsen wordt zo derde algemeen ! Het lijkt erop dat Hyundai hier een goede zaak aan het doen is.

SS 13 : Ogier – daarjuist wat gefrustreerd na SS12 – wint deze KP en blijkt dus goed uit de middagbreak te zijn gekomen … Quasi geen wijzigingen in de stand verder.

SS 14 : Opnieuw Ogier die wint en duidelijk een goed ritme heeft nu ! Tänak valt stil midden de proef en zo schuift iedereen een plaats op na Thierry. Mikkelsen nu 2de maar al op meer dan 50 sec.. Meeke 3de en verder volgen Ogier en Sordo. 3 Hyundai’s i20 WRC in de top 5 … Mister Adamo glundert !

SS 15 : 33,65 km en Thierry en Nicolas mogen stilaan gaan controleren … Mikkelsen wint deze KP voor zijn teamgenoot Neuville en Ogier. Einde van een schitterende dag voor onze Belgen en het moet gezegd misschien wel één van hun beste rally’s ooit op WRC-niveau ! Opvallend ; net buiten de top 10 rijdt hier de Toyota Etios R5 van de Paraguayaan Galanti, in dit continent een gekende verschijning.

Andreas Mikkelsen – Anders Jaeger ….. eindelijk op niveau !

Stand na Dag 3 Rally Argentinië :

 1. 🇧🇪 Neuville
 2. 🇳🇴 Mikkelsen +45.7
 3. 🇬🇧 Meeke +1:03.2
 4. 🇫🇷 Ogier +1:06.0
 5. 🇪🇸 Sordo +1:12.0
 6. 🇫🇮 Latvala +1:28.3
 7. 🇫🇮 Suninen +3:48.4

Dag 4 en slotdag met het nieuws dat Meeke een straftijd kreeg voor het niet-volgen van de route op KP 11. Hij zakt zo van plaats 3 naar plaats 5 … Ogier komt zo op het podium. Ook Tänak en Ostberg kregen dezelfde 10sec straftijd …. volgens insiders na klacht van Citroën en/of Ogier. Als dit zo is zou Seb toch beter moeten weten … Want zorgde diezelfde Tänak er niet voor dat hij vorig jaar kampioen werd ( remember de vergeten tijdskaart van Ingrassia die Ott terugbracht ! ). Nog 3 proeven waaronder 2x de El Condor proef !

SS 16 : El Condor een naam als een klok ; hoog in de Sierra tussen een massa gillende fans en rokende vuurtjes banen de WRC’s zich een weg in een maan/rots-landschap. Op de 16.5 km lange proef zouden 75.000 fans zijn … Dit is Rally Argentina ten top ! Meeke wint deze KP op zoek naar een podium en Mikkelsen is mooi 2de. Neuville die het wat rustiger aan doet verliest hier een goede 13 sec op Andreas. Meeke zit nu op 0,5 sec van de 3de plaats van Ogier !

SS 17 : Mina Clavero – Guilio Cesare ; ook een klassieker. We wanen ons op de maan … Het is tevens de geboorteplaats van de Argentijnse rally-legende Jorge Recalde. Hij was trouwens de enige (Zuid)Amerikaan die ooit een WRC rally won. Neuville die hier sterk rijdt wint deze voor Latvala en Mikkelsen. Meeke die 5,7 sec terugpakt op Ogier wordt terug 3de !

SS 18 : El Condor2 en Wolf Powerstage. Met winst voor Ogier en een verrassende terugval nog van Kris Meeke die uiteindelijk een felbevochten 3de plaats nog verliest ! Ogier haalt toch nog vrij veel uit een mindere rally ; 5 bonusputen en een 3de plaats. Latvala wordt na een sterke laatste dag nog 5de voor Sordo ! Tänak kan nog net Ostberg ( winnaar WRC2-Pro ) remonteren voor de 8ste paats wat hem ook nog wat extra punten oplevert. De Chileen Pedro Heller beleeft nog de schrik van zijn leven als hij stilvalt op El Condor en door toedoen van de fans ( na de hatelijke selfies ! ) wordt op gang geduwd en toch nog winnaar wordt in de WRC2 !

Een gelukkige Pedro Heller en co

Maar de ABSOLUTE winnaars zijn Thierry en Nicolas die hier een prachtprestatie hebben neergezet en een zeer goede positie in de WK-stand ! Zij maakten geen fouten en hadden ( daardoor ) ook geen pech …. Hyundai had een topweekend met ook nog Mikkelsen op plaats 2. Het was meer dan een jaar dat hij het podium nog eens zag van nabij. Misschien een boost voor de toekomst voor beide vrienden !

Feest bij Hyundai en onze Belgen !

Eindstand Rally Argentinië 2019 :

1.- 🇧🇪 Neuville 3:20:53.6
2.- 🇳🇴 Mikkelsen +48.4
3.- 🇫🇷 Ogier +1:04.8
4.- 🇬🇧 Meeke +1:06.2
5.- 🇫🇮 Latvala +1:21.1
6.- 🇪🇸 Sordo +1:26.7
7.- 🇫🇮 Suninen +4:57.3
8.- 🇪🇪 Tänak +14:24.8
9.- 🇳🇴 Østberg +14.28.5
10.- 🇨🇱 Heller +20:14.5

WK-standen na Argentinië :

 1. Neuville 110
 2. Ogier 100
 3. Tanak 82
 4. Meeke 54
 5. Evans 43
 6. Mikkelsen 30
 7. Latvala 29
 8. Lappi 26
 9. Sordo 26
 10. Loeb 22

1. Hyundai Shell Mobis 157
2 Toyota Gazoo Racing 120
3 Citroën Racing Total 117
4 M-Sport Ford 78

Foto’s : RedBull Content Pool

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 OC.Veiby - G.+C.Munster 🇧🇪 ~ ❤️ WRC + Rally ~ 💙 VW Group ~ 🧡 SEAT ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling + E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten