x Duurzame recyclagematerialen voor de opstelling van de proeven.

x De nieuwe routes en planning zijn beter voor het milieu !

x Het WRC-evenement voldoet aan de hoogste milieucertificering van de FIA.

📸 Herve Tusoli / PlaneteMarcus.

Milieubescherming is een topprioriteit voor de ADAC Rallye Deutschland. Om de natuur in het rallygebied te behouden en te beschermen, blijft ADAC zijn milieuconcept uitbreiden. Dit jaar (22 tot 25 augustus) kunnen fans, teams en vrijwilligers in de regio’s Saarland, Mosel en Hunsrück opnieuw uitkijken naar een steeds duurzamer evenement.

De focus ligt enerzijds op de geleidelijke overschakeling naar milieuvriendelijker materialen en minder kunststoffen sinds 2017. Op vijf van de tien proeven die worden gebruikt voor de ADAC Rallye Deutschland van dit jaar, zullen recycleerbare schermen worden gebruikt. Al met al is dit ongeveer 80 km aan recycleerbaar hekwerk dat de helpers zullen opzetten en demonteren – bijna twee keer zoveel als in het voorgaande jaar. Om de hoeveelheid benodigde plastic te verminderen, vervangt ADAC geleidelijk oude hekpalen door een nieuw model met een geïntegreerd bevestigingssysteem. Daardoor waren er in 2018 al 5.000 kabelconnectoren minder nodig en dit jaar kunnen we afzien van nog eens 6.000.

Een nieuwe maatregel in het servicepark Bostalsee is ook gericht op afvalpreventie en recycling. Vanaf dit jaar kunnen fabrikanten, teams en partners hun gescheiden afval naar een centraal afvalinzamelpunt in het servicepark brengen. Bovendien zullen ongeveer 6.800 vuilniszakken in ca. 50 toeschouwerspunten van de ADAC Rallye Deutschland voor fans worden voorzien om hun afval weg te doen.

De ADAC Rallye Deutschland heeft een toegewijd team dat zorgt voor een hoog niveau van milieubescherming. Vóór het laatste evenement werd het team versterkt en telt nu zes experts met verschillende expertise, waaronder geologie, landbouwwetenschap en recycling. Twee andere teamleden die zich kwalificeerden in het kader van een programma van de Duitse Motorsportfederatie (DMSB) als milieucoördinatoren zullen het werk van het milieuteam ondersteunen. Net als in de voorgaande jaren, een autorisatieprocedure waarbij het Saarland-agentschap voor milieu- en arbeidsbescherming is in betrokken.

Het ministerie van Milieu van Saarland heeft bevestigd dat de ADAC Rallye Deutschland milieuvriendelijk is. Naast de nationale autoriteiten heeft de FIA ook het milieubewustzijn erkend. In 2018 voerde de FIA een meerdaagse milieuaudit uit tijdens de ADAC Rallye Deutschland en ontving ze drie sterren en het kenmerk Excellence voor het Duitse WRC-evenement. Wat vooral werd geprezen, was de algemene aanpak en de hoge kwaliteit van de milieumaatregelen.

Daarom zal de 2019 ADAC Rallye Deutschland voor het eerst plaatsvinden onder de hoogste certificering binnen het FIA Environmental Accreditation Framework dat uniforme milieunormen definieert en documenteert bij WRC-evenementen wereldwijd. Bewustmaking van milieuvriendelijk gedrag bij alle belanghebbenden en deelnemers is een van de belangrijkste punten in het milieuconcept van ADAC Rallye Deutschland. Het officiële evenementenmagazine en de toeschouwertickets bevatten informatie en praktische tips.

ADAC Rallye Deutschland ecotips in één oogopslag:

• Volg het toeschouwersgeleidingssysteem.

• Gebruik de gratis shuttlebusdiensten (servicepark & ​​Panzerplatte).

• Blijf op de aangewezen wegen en toeschouwerspunten.

• Respecteer de borden “No Go”.

• Probeer geen afval te produceren.

• Gooi uw afval weg in een van de 6.800 vuilniszakken die tijdens het evenement beschikbaar zijn !

• Niet roken of open vuur in het bos.

• Kampeer alleen op officiële campings.

• Gebruik de sanitaire voorzieningen.

• Geef het goede voorbeeld aan de andere fans!

Als iedereen wat bijdraagt komen we er zeker ! Hou het dus proper en veilig op en naast de proeven.

Wie sehen einander in Deutschland … Schuss !

Vertaling Jo Huyghe

Bron ADAC Deutschland