Pierre-Louis Loubet, afkomstig van “L’île de Beauté” of Corsica dus. Drie jaar behoorde hij tot het officiële FFSA Rally Team. In 2019 klom hij op tot de WRC2-top en staat nu in de voorkamer van de WRC.

Na zijn inloopjaar 2016, vervolgde hij in 2017 zijn leerschool en wist hij zijn eerste besttijden en enkele ereplaatsen te noteren. Prestaties die de FFSA ertoe hebben aangezet hem in 2018 opnieuw te steunen in zijn zoektocht naar het hoogste niveau met een nieuw seizoen in WRC2. Maar 2018 was een jaar met veel opgaves en hier en daar een ereplaats.

Het is uiteindelijk dit jaar 2019 dat hij zeer laat in het seizoen kon scoren; winst in Portugal en Sardinië. Een 4de plaats in Finland in de WRC2. Plots kwam hij in een positie die hem zicht gaf op de titel. Misschien een beetje door toeval. Het was dit jaar een heel open kampioenschap met maar liefst 12 ( jawel twaalf ) verschillende winnaars ( naast dus 2x JL wonnen verder ook Veiby, Petter Solberg, Guerra, Bonato, Kajetanowicz, Camilli, … ) en bijna niemand die een volledig kampioenschap kon rijden.

Maar het was pas in Wales ( 2de ) en Catalonië ( 5de ) dat hij zicht kreeg op de titel. Een titel die hij nog liet liggen in Spanje door een foutje laat in de rally op SS 15 …. Dus zou Rally Australië beslissen met in theorie nog Benito Guerra en Kejetan Kajetanowicz als grootste concurrenten.

Pas aangekomen in Australië in hun laatste rally van het seizoen 2019, verwachtten Pierre-Louis, co Vincent Landais en Team 2C Competition waarschijnlijk niet zo’n “resultaat”.

Na zware branden in New South Wales, besloot het organisatiecomité drie dagen voor de start de 28e editie van de Rally van Australië te annuleren. Bijgevolg wonnen Pierre-Louis Loubet, Vincent Landais en 2C Compétition de titel van Wereldkampioen Rally in de categorie WRC2.

Een vreemd seizoen voor de sympathieke Pierre-Louis …. Dat begon in België ( met de Legend Boucles ), vervolgens reed hij enkele ERC’s en WRC Corsica ( zonder noemenswaardige uitslag ) en dan kwam einde mei Rally Portugal. De rest kent u …… Zijn laatste rally reed hij ook in België met de Condroz-Rally een maand terug. Hij speelde wel geen rol van betekenis. Gisteren was hij nog een graag geziene gast op de Family Champion’s Day 2019 van Paul Fraikin.

Felicitaties aan Pierre-Louis, Vincent en alle leden van Team 2C Competition voor hun werk, doorzettingsvermogen en de titel ! We kijken uit naar een bevestiging in 2020 ….

Tekst Jo Huyghe

Foto’s : Gilles Verschuere en Alexander Lind @ PowerSlide