Kalender WRC 2020 …. Het blijft maar duren !

Vallen Duitsland en Corsica uit de WRC-kalender 2020 ?? Komen Japan en Kenia ( mogelijks in juli voor deze laatste ) in de plaats en …. verschuift Finland naar einde augustus ?? Dat zijn de recentste geruchten uit Finland. Voor ons Belgen spijtig in het geval van Duitsland want mijn ervaring leert dat ons buurland Duitsland toch telkens een organisatorisch perfecte rally aflevert, Hyundai en Thierry Neuville er quasi een thuisrally rijden, VW Motorsport er het WRC toch een nieuwe boost gaf enkele jaren terug en het thuisland is van de WRC Promotor. Maar waarschijnlijk zijn er hier dan andere belangen mee gemoeid !? Volgens een bericht van Corse Matin vorige week zou zelfs Le Tour de Corse al zeker niet meer op de 2020 kalender staan.

Laat ons hopen dat “onze” favoriete WRC-rally blijft !

We begrijpen dat de FIA en WRC Promotor er een echt WERELD-kampioenschap willen van maken en dat Afrika wel wat aandacht verdient maar zal de terugkeer ( wat we toch wel verwachten ) van de Safari Rally wel aanslaan. De logistieke kosten zijn toch ook niet te verwaarlozen en naast de fabrieksteams, wie zal deze rally zien zitten ? Remember Mexico ( 22 auto’s ) en Argentinië ( 25 duo’s ), toch kwantitatief en soms kwalitatief te weinig om de rallyfan te boeien.

Misschien 2 voorstellen voor de FIA en WRC Promotor :

  1. Werk terug met een beurtrol want ook nieuwe landen zoals Canada ( een sneeuwrally ), Kroatië, Polen ( al of niet in combinatie met Estland ) en China verdienen ms wel een ( tweede ) kans ? Max 12 rally’s per jaar
  2. Een kampioenschap met 20 rally’s maar dan over 2 jaar ?

Beide formules zijn trouwens kostenbesparend naar nieuwe constructeurs toe !

Ott Tänak …. Spilfiguur !

Zeker en vast want Ott bepaalt inderdaad de transfermarkt en Silly Season zal maar starten als we weten waar Ott naar toe gaat … Ieder team kan wel een “Tänak” gebruiken. En heel veel piloten zijn einde contract dit jaar ! Het worden nog spannende tijden …

Niet altijd even enthousiast maar pijlsnel én titelkandidaat nr. 1 …

Maar ook sportief is hij zeker de snelste en heeft hij heel wat maturiteit gekregen. Ondanks wat anderen beweren, maar wint Ott terug in Duitsland, zie ik niet wie hem van de titel kan houden. Nemen we gewoon de stand van 2018 erbij op dit moment : Neuville 153 / Ogier 132 / Tänak 107 …. Zo is de stand nu ( met enkel Chili als extra rally tov 2018 ) Tänak 180 / Ogier 158 / Neuville 155. Dan staan zeker Ott en zelfs nog Seb er veel beter voor ! En stel je voor dat Ott geen pech heeft in de laatste kilometers op Sardinië.

WRC2-Pro …. een “doodgeboren” kind ?

Sorry voor de rare uitdrukking maar zeg nu zelf. Tijd denk ik dat de FIA hierover nadenkt : gemiddeld 2 tot max 5 teams waarvan bijna altijd 2 Fabia’s van Skoda Motorsport. Enkel Ostberg ( die het zelfs niet leuk vindt om met een R5 te rijden ) kan Kalle Rovanperä volgen en kloppen. Camilli werd vorig weekend bijna iedere proef op meer dan 10sec gereden. Dus maw ook qua spanning is er al weinig te beleven en kan Kalle – met veel respect voor deze jongeling – eigenlijk enkel van zichzelf verliezen. Hij blijft spontaan vriendelijk zwaaien na iedere proef maar heb je er voor je carrière niet meer aan om wat concurrentie te hebben !?

Heel lang gaan we dit talent niet meer zien in deze outfit …

Een insider gaf onlangs misschien een oplossing ; ieder WRC team ook verplichten om met minstens 1 R5 Pro te starten ? Zou helpen maar hebben de WRC-teams nog budget wetende dat ze ook nog een hybride moeten klaarstomen tegen 2022 ?

Moet Oliver Solberg een “Evenepoelleke” doen !?

De toekomst brengt ons misschien wel een Monster – Red Bull duel ….

Als je ziet wat deze jongeman al kan en ik hierboven schreef moet hij misschien gewoon de WRC2 en Pro categorie overslaan … en direct WRC-prof worden. Het entertainment gehalte is er misschien soms een beetje over maar dit hoort er misschien ook wel bij en welke sponsor komt niet graag in de “picture”. Misschien kan de WRC wel een “Sagan” gebruiken. Want naast Jari-Matti Latvala, waarbij de zweetdruppels en de emotie zo uit je tv rollen, altijd vriendelijke Mikkelsen en Ostberg en een grappige Henning Solberg valt er bij de end-stage-interviews heel weinig te rapen !

Wat Oliver nu al toont in het Amerikaanse Rallykampioenschap met de Subaru en toonde in ERC Rally Liepaja waar hij bij zijn ERC debuut won … Dit is zeker geen one-shot !

Cu all in Duitsland, hoop ik !

Tekst : Jo Huyghe

Foto’s : Social Media Oliver Solberg/Ott Tänak/Hyundai MS.

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 OC.Veiby - G.Munster 🇧🇪 ~ ❤️ WRC & Rally ~ VW Motorsport Fan ~ 💙 VW & SEAT ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling & E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten