Stilstaan is achteruitgaan en dat weten ook de mensen achter Legend Boucles de Bastogne.

Een Nieuw team

Eric Chapa,, die heel wat ervaring heeft in het oldtimer-gebeuren, neemt de rol als parcoursverantwoordelijke over van Jean Caro. Pierre Delettre die vanaf nu ook voltijds in de burelen van Royal Automobile Club de Spa werkt is verantwoordelijk voor de dagdagelijkse organisatie van de Legend Boucles de Bastogne. En tenslotte wordt de PR door Vincent Franssen uitgeoefend.

Andere indeling op de zaterdag

Audi quattro bastogne 2019

Zoals gewoonlijk wordt er een debriefing gehouden met rijders en co-piloten uit alle categorieën. Ook in 2018 was dit het geval. Tijdens die vergadering werd het duidelijk dat de verbindingen voor de KP’s op het grondgebied van Luik te lang waren. Hierdoor opteert de organisatie dit jaar voor minder proeven in Luik. “Drie proeven in beide provincies op zaterdag maakt dat alles evenwichtiger verdeeld is voor de deelnemers. Bovendien is er een latere start en een vroegere aankomst op zaterdag” aldus Pierre Delettere. “Voor zondag zijn er geen wijzigingen met nog steeds 100% onverhard in de wouden en dat volledig op grondgebied Luxemburg. Bovendien is er nu een proef van 42 km. Deze proef zal gereden worden door alle categorieën.”

Nieuwe klasse ‘Super Legend’

Deze klasse werd in het leven geroepen om de in het verleden geweigerde wagens toch aan de start te kunnen krijgen. Het gaat hier om een bijkomende klasse in de categorie ‘Legend’. Dus niet in de ‘Challenger’ en/of ‘Classic’.

Ford Sierra Cosworth Bastogne 2019

Welke wagens vallen hier in?

  • Wagens gebouwd tot 31/12/1990. Enkel tweewielaangedreven wagens die voldoen aan hun homologatiefiche. Zoals bijvoorbeeld: BMW M3 E30, Ford Sierra Cosworth (niet 4×4), Opel Kadett GSI, enz.
  • Wagens gebouwd tot 31/12/1986 die NIET aan hun homologatiefiche voldoen. (Motoren met meer capaciteit tot 20%, wagens met motoren en versnellingsbakken die niet origineel zijn, ophangingen van Proflex, meer krachtigere remmen, enz.

Alle wagens die voldoen aan deze klasse mogen dus starten in de categorie ‘Legend’. Ze krijgen wel een coëfficiënt van 1,40 wat ervoor zorgt dat ze in principe niet in aanmerking komen voor de overwinning maar een top 10 is wel mogelijk. “Met deze ‘Super Legend’ hebben we als doel zoveel mogelijk mensen een kans te geven om aan de Boucles de Bastogne deel te kunnen nemen. Onze filosofie moeten deze wagens echter wel respecteren. De Legend Boucles de Bastogne is nog steeds een wedstrijd voor klassieke rallywagens. De nieuwe wagens mogen een top 5 ambiëren met respect voor de geest van de rally.”, vertelt Pierre Delettere.

Ook in de ‘Classics’ vernieuwing

Het is en blijft de plaats waar liefhebbers hun ding kunnen doen. Daarom is deze editie ook een nieuwe samenwerking. Hierdoor zullen resultaten zo snel mogelijk na de proeven geregistreerd worden. Ook zullen de eerste 20 om de minuut van elkaar starten terwijl de anderen om de 30 seconden los gelaten zullen worden.

Voorlopig is het nog niet verplicht maar vanaf 2021 moeten alle deelnemers in de categorie ‘Classic’ ook een rolkooi hebben ook al gaat dit om een type dat minder complex is dan die bij de categorieën ‘Challenger’ en ‘Legend’.

Austen Mini Bastogne 2019

Samenwerking met buitenlandse rally’s

Zoveel mogelijk deelnemers uit de buurlanden en mogelijk van veel verder staat ook redelijk hoog aangeschreven bij de organisatie. Met dit in het gedacht werd er een samenwerking op poten gezet met de Rally Köln-Ahrweiler. Deze club telt tientallen eigenaars en rijders van oudere rallywagens waarvan sommigen enkel als ‘demo’ mogen rondrijden in Duitsland.

Door de creatie van de klasse ‘Super Legend’ kunnen deze piloten starten in Boucles de Bastogne 2019. “Zo mogen we een dertigtal wagens uit Duitsland verwachten met enkele leuke verrassingen.”, vertelt Pierre Delettere.

Video van de proeven

lancia Stratos Bastogne 2019

Normaal wordt er gewacht tot de zaterdagavond om de beelden te geven van de proeven op zondag aan de rijders maar dit veranderd vanaf nu. De deelnemers krijgen de beelden van de proeven op zaterdag en zondag vrijdagochtend. “De KP’s zullen geen naam hebben maar een nummer dit om mensen te ontmoedigen om alsnog naar nota’s op jacht te gaan.” aldus Pierre Delettere. “Uiteraard blijven verkenningen verboden. De deelnemers van de ‘Legend’ en ‘Challenger’ categorieën krijgen eveneens nota’s van de zaterdag en de zondag opgemaakt door een specialist. Bovendien kunnen ze de vrijdag, tijdens de toegelaten verkenning, hun nota’s bijschaven indien nodig.”

Inschrijven

Donderdag 1 november kunnen de deelnemers zich beginnen met inschrijven.
Goed nieuws, de tarieven zijn niet veranderd!

Artikel: Nick Pannekoecke
Foto’s: Jm Vandeputte en Johan Debeck
Bron: Legend Boucles de Bastogne Pers