Na 6 jaar met een R2 te rijden en een back-to-back overwinning in de TER2 was het tijd voor verandering vertelt Joachim Wagemans. “Ik had het gevoel dat ik klaar was met de R2. Er zat niet echt meer een grote progressie in. De enigste manier waarop ik nog tijd kon winnen was door meer risico te nemen. Dus eigenlijk over de limiet gaan rijden, wat natuurlijk niet echt de bedoeling is.”

De wagen

“We hebben inderdaad een Peugeot T16 R5 gekocht, dit van de gentelman driverJachim Wagemans Peugeot T16 R5 02 Fogasy.”, aldus Joachim. “Men zegt wel dat de Peugeot de traagste R5 is enz. maar de T16 is ook veel goedkoper dan de andere R5’s. Het verschil is zeker geen seconde per km. Het heeft geen nut om een veel duurdere R5 aan te kopen als je die nog niet 100% kan benutten. We moeten nog ervaring opdoen in deze klasse en kunnen onmogelijk direct op de limiet gaan rijden.”

Ook heeft de jonge Belg contact met Peugeot aangezien ze zelf ook verdeler van Peugeot Nederland zijn. Dit maakt het eenvoudiger om aan wisselstukken te geraken en hebben ze een heel goed contact met Peugeot. “Tegen dat je deze relatie met Skoda of M-Sport hebt opgebouwd ben je opnieuw 2-3 jaar verder.”, zegt Joachim.

“Ten laatste koos ik voor deze wagen omdat er niemand met een T16 rijdt (lacht) en vind ik het de best klinkende R5 en de wagen is ook enorm mooi.”.

Updates

Doordat BSR-group alles qua R5 doorgegeven heeft aan Citroën worden er geen evoluties meer gemaakt voor deze wagen. De Peugeot T16 R5 van Wagemans beschikt al over de laatste evolutie, die werd in 2017 op de markt gebracht.

Jachim Wagemans Peugeot T16 R5 04

Eerste rally

Je hebt maar 14 punten achterstand op Basso in het TER kampioenschap en momenteel staat Basso niet ingeschreven in de laatste manche van dit kampioenschap. Ga je ook voor de overwinning in de TER?

“Volgende week maandag vertrek ik inderdaad met de ‘nieuwe’ R5 naar Valais. Ik hoop niet dat Basso er niet staat want ik weet ook dat ik Basso niet aan kan (lacht). En als hij dat zou winnen dan is het heel terecht, maar het zou natuurlijk wel goed zijn voor mijn carrière als ik naast de TER2 kampioen ook TER kampioen zou kunnen worden.”

Jachim Wagemans Peugeot T16 R5 05Sponsors en Livery

De wagen is nu nog wit. In welke kleuren zullen we de Peugeot T16 R5 zien staan?

“We zijn nog volop aan het onderhandelen met sponsors. Van zodra we een livery hebben zullen je dit op onze facebook pagina zien verschijnen.”

Volgend seizoen

“In seizoen 2019 zal de focus opnieuw op de TER liggen.”, aldus Joachim.

Nu de rally van Ieper niet meer in het TER-kampioenschap zit, kunnen de fans je nog aan het werk zien in België?

“Naast de zes wedstrijden van de TER zal ik ook wat meer komen rijden in België. De rally van Ieper staat al genoteerd in mijn agenda. Mogelijks zullen er nog wat volgen. Misschien de EBR en/of andere.”

Prijzen van de TER2

Als je het TER2-kampioenschap wint krijg je een volledig gesubsidieerde race-ervaring met een R5 in het TER-kampioenschap. “Zo hebben we een pay-and-race module gewonnen bij het team HMI met een Huyndai. Dit zullen we waarschijnlijk tijdens de Rallye Antibes gebruiken. De prijs van 2018 zullen we proberen te koppelen aan onze R5.”

Artikel: Nick Pannekoecke
Foto’s: Jan Pannekoecke

Jachim Wagemans Peugeot T16 R5 03

Over de auteur

Designer, journalist en cameraman

Ontwerpt het magazine en is de website verantwoordelijke. Hij zorgt ook voor de videobeelden en is samen met Jean-Marie verantwoordelijk voor het magazine. Daarnaast is hij eigenaar van Digitall-Design.

Gerelateerde berichten