Groot nieuws was er eigenlijk al op maandag toen regerend Belgisch kampioen Kris Princen in de test in Neumagen-Dhron zwaar in contact kwam met een paaltje en zijn Citroën zwaar beschadigde. Kris had wat rugpijn en verkrampte spieren en mocht na onderzoek het ziekenhuis verlaten. Hij was oké voor de recce van dinsdag en woensdag maar dan kwam het onheilspellende bericht dat zijn wagen niet tijdig klaar geraakte voor de rally. Einde Deutschland Rallye …. voor die eigenlijk begon !

De Shakedown op donderdag met geen verrassingen buiten de vrij zware crash van Nicolas Ciamin, toch één van de favorieten in WRC2. De THX-Polo geraakte net klaar voor SSS1, de re-run van de Shakedown. Sankt-Wendeler Land op donderdagavond, een 7tal km van het Service Park waar Tänak meteen zijn intenties laat blijken met winst voor Sordo en Ogier. Neuville wordt 4de op 1 sec. Alles vrij close dus. In de WRC2 thuisrijder Fabian Kreim die Lefebvre voor blijft. Kalle Rovanperä direct op de afspraak bij de Pro’s.

Ott Tänak …. Snel, beheerst en gefocust !

SS2 met de mooie naam Stein und Wein, een combinatie van glooiende Saarlandwegen en wijnvelden opent op vrijdag de rally. Neuville slaat terug en wint deze KP voor Tänak en Ogier. Thierry wordt zowaar leider na deze KP – voor het eerst en laatst zo zal blijken – voor Tänak en Ogier. Suninen die heel veel had verwacht van deze rally heeft hydraulische problemen en valt terug. Lefebvre neemt direct het commando in de WRC2 voor zijn landgenoot Ciamin … De WRC2 lijkt een Frans VW-duel te worden en een BMA / THX “gevecht” !

SS3 De klassieker Mittelmosel, een typische Moezelproef van 22 km in het verleden vaak al doorslagggevend. Tänak outstanding voor Neuville. Ott wordt ook leider met een bonus van 1’7 op Neuville. Ogier maakt hier een fout en valt stil. Verlies om en bij de 11 sec al op de leider! Lefebvre blijft dominant in WRC2 ondanks het feit dat hij nog maar pas de Polo leerde kennen in de maandag-test voor de rally. Indrukwekkend van Stéphane! Ook Rovanperä niet te kloppen voorlopig in de Pro-categorie.

Thierry en Nicolas vochten maar hadden pech op de Panzerplatte !

SS4 een korte circuit-KP met opnieuw Ott voor Thierry. Seb Ogier probeert maar kan het tempo moeilijk volgen van deze twee. Wordt het een duel tussen de Est en onze landgenoot !? Ciamin kan nipt Lefebvre kloppen in de WRC2. Bedoret rijdt hier een knappe 7de tijd. Fabian Kreim officieel Duits Skoda-rijder is nooit ver weg.

SS5 Stein und Wein 2 met Neuville die wint voor Meeke en Tänak.  Ott blijft leider! Vooral te onthouden het voorval met een vallende toeschouwer die nog nipt door Ostberg kan ontweken worden … Dit kon slecht afgelopen zijn. Terug Ciamin voor Lefebvre die er een Frans-VW onderonsje van maken.

SS6 Mittelmosel 2 met intussen temperaturen van om en bij de 30 graden. En terug Ott die autoritair wint voor Neuville. Sordo rijdt hier ook uitstekend en de andere Yarissen doen het ook goed. Intussen leidt Tänak met 2’6 op Neuville en al 18 sec op Ogier. Is Seb al uitgeteld? Kalle Rovanperä heeft intussen ook al 20 sec voor op Kopecky. In De WRC2 terug Ciamin die steeds meer tijd terugpakt op Lefevbre maar deze laatste blijft wel leider. De Mévius 7de, Fourmaux 8ste en Bedoret 9de, op een zakdoek weliswaar.

SS7 Wadern- Weiskirchen 2. Opnieuw Ott die wint. Hij wordt duidelijk de te kloppen man hier. De Toyota – met een 3 cm naar voorgeplaatste achterspoiler – doet het uitstekend.  Sordo verliest hier 50 sec met een probleem met de versnellingsbak. Hij verliest 5 plaatsen en zakt van plaats 4 naar 9 !

Stand na Dag 2 – Vrijdagavond

 1. Tänak
 2. Neuville op 2’8
 3. Ogier op 22’1
 4. Meeke op 25’6
 5. Latvala op 27’8
 6. Mikkelsen op 40’
 7. Lappi op 52’9

In WRC2 Lefebvre voor Ciamin ( 8’1 ) 3de Kreim al op 32 sec.  Fourmaux / de Mévius / Bedoret binnen de 6 sec vechtend voor plaats 7.

Stéphane Lefebvre was supersnel tot ….

De zaterdag met in de morgen enkele Saarland-proeven en in namiddag richting Baumholder voor de militaire proeven; een nieuwe keuze van de organisatie om de fans niet te laten weg en weer rijden tussen Saarland en Panzerplatte en het zo milieubewuster te houden. Een mooie gedachte die wij uiteraard promoten zij het niet dat deze situatie heel veel fileleed veroorzaakte! Weg dus milieudoelstelling.

Dag 3 start met ook een klassieker Freisen 1 en Sordo die aantoont dat hij een asfalt-specialist is. Suninen – nu wel met een perfecte wagen – mooi 2de . Neuville dan op plaats 3 voor Tänak. Rovanperä maakt een fout en verliest hier meer dan 4 min en zijn leidersplaats. Een beginnersfout … Kopecky wordt leider in de Pro. Bedoret is intussen 8ste geworden voor Guillaume de Mévius. 

G. de Mévius – M. Wydaeghe vochten voor een 7de plaats maar vielen uiteindelijk uit op zaterdag ….

SS9 met de romantische naam Römerstrasse …. met opnieuw een tegenaanval van Tanak voor Lappi,  die een heel onregelmatige rally rijdt. Neuville verliest hier wat tijd door een spin en is pas 9de in deze KP. Een verraderlijke jump in deze KP verrast zowel Rovanpera, Bedoret als de Mévius. Bedoret verliest veel tijd. Guillaume breekt zijn triangle. Ciamin blijft de besttijden aan elkaar rijgen.

Freisen 2 of SS10 al. Neuville voor Sordo en Tänak. Posities in de stand blijven onveranderd. Lappi maakt een spin en Lefebvre crasht waardoor Ciamin nu riant leider wordt in de WRC2 met 30 sec voorsprong op Fabian Kreim.

SS11 met Thierry opnieuw die het verschil met Ott op 5 sec houdt. De spanning blijft tussen de 2 tenoren. Zowaar een fout en crash van Ciamin die zomaar een mooie voorsprong uit handen geeft aan Fabian Kreim die nu leidt voor zijn landgenoot Marijan Griebel. Even verder in de WRC2 rond plaats 27 lijken PJM Cracco en Pieter Tsjoen elkaar waard.

De mooie Fabia R5 Evo van PJM & Jasper !

Dan in de namiddag en avond ( jawel! ) de Panzerplatte Arena en Panzerplatte na elkaar. Arena 1 en Panzerplatte ( 41 km ! ) of SS 12 en 13 met 2x winst voor Tänak. In de KP Panzerplatte rijdt Thierry helaas lek en ondanks een zeer snelle wissel van een goede minuut verliest hij hier zijn 2de plaats en wordt pas 14ste in deze lange KP. Weg winstkansen! Hij staat nu plots op plaats 7. Ook Ostberg rijdt lek in deze klassieker. Griebel die pech had in de Arena-proef ( 2x lek ) slaat terug op de lange proef en wint deze op indrukwekkende wijze. Kreim blijft wel leider. Sébastien Bedoret rijdt 2x een schitterende 6de tijd … Mooi voor een eerste kennismaking met deze legendarische proef! Hij wordt 7de algemeen in WRC2 en eerste Belg.

Seb en Thomas lieten zich nu internationaal opmerken na hun overwinning in Staden.

In de avond-edities van de Panzerplatte ( SS 14 en 15 ) verdelen de Toyota rijders Latvala en Meeke de winst. Sordo – altijd goed op deze proeven rijdt een 2de en 3de tijd. Ook Ogier heeft pech en krijgt een lekke band op de Panzerplatte; hij zakt naar plaats 8! Ostberg terug lek en ook Neuville heeft een momentje maar ditmaal zonder erg. Kalle Rovanperä is indrukwekkend op dit militaire domein …. Hij wordt terug 3de in de Pro-categorie.

Kalle maakte enkele fouten …. We zijn het niet van hem gewoon !

Pech voor een uitstekende Bedoret op de Panzerpatte wanneer hij een everzwijn niet kan ontwijken en zoveel schade oploopt dat hij moet stoppen. Ook Camilli had de kudde even voordien maar net kunnen ontwijken. Misschien geen goed idee om bij schemerdonker in deze regio een proef te rijden!

Stand na Dag 3 – Zaterdagavond

 1. Tanak
 2. Meeke op 32’4
 3. Latvala op 41’8
 4. Sordo op 1’10’8
 5. Neuville op 1’35’2
 6. Mikkelsen op 1’37’3
 7. Lappi op 1’43’1
 8. Ogier op 2’09’7

Kopecky en Kreim leiden in de WRC2-categorieën.

Kopecky – Dresler konden Camilli afhouden in de WRC2-Pro …

Laatste dag en we gaan terug richting Moezel op zondagmorgen. Kan deze slotdag nog iets brengen. Het is nog een lange competitiedag met bijna 80 km tegen de tijd.

SS16 Grafschaft of een goede 28 km met Neuville die zicht toch goed thuisvoelt tussen de wijnvelden. Sordo op 2 en Meeke op 3. Tänak controleert? Camilli met remproblemen en Guillaume de Mévius terug van start !

Dhrontal ( SS17 ) of een “oefening” van de Powerstage van straks. Latvala voor Sordo en Neuville.

Kris Meeke bewaarde deze maal wel zijn “cool” en werd mooi 2de !

Na een regroup in Morbach gaan we terug naar de vallei van de Moezel voor de afsluitende 2 KP’s te beginnen met SS 18 Grafschaft 2 en opnieuw – zoals ’s morgens – Thierry Neuville die hier de besttijd noteert. Sordo terug 2de en een knap rijdende Suninen 3de. De Fin heeft zich volledig herpakt na zijn technische problemen op de startdag ! Te noteren hier een zeer hevige crash van Fabio Andolfi waarbij zijn co zwaar gekwetst wordt weggebracht naar het ziekenhuis van Wittlich. Intussen werd Simone Scattolin reeds geopereerd aan zijn bekken en hem wacht een lange revalidatie. De proef werd ook geannulleerd na de crash.

De PowerStage Dhrontal 2 ( SS 19 ) …. Met Ogier die opent met een snelle tijd maar die zal niet snel genoeg blijken en de Fransman zal ietwat ontgoocheld de Deutschland Rallye 2019 afsluiten. Een 8ste plaats en nog 1 punt in de PowerStage. Want zowel Meeke, als Latvala, Suninen en Neuville doen nog beter. Thierry doet hier dus nog een goede zaak en wint deze proef. En wat met Ott zal u zich afvragen. Wel die had de laatste 2 proeven nog een euvel met zijn remmen waardoor hij niet voluit kon gaan en ook ietwat misnoegd een verdiende zege laat noteren ! Stel je voor dat het hier nog verkeerd zou afgelopen zijn ! Enkel na SS2 stond hij even niet aan de leiding dus dan weet je het wel ….  Ott is de gedoodverfde titelkandidaat en wij weten heus niet wie hem kan kloppen dit jaar! Toyota scoort hier trouwens een legendarische 1/2/3 !  

En dan op weg naar de laatste service nog enkele ( verwachte ) teamorders; Sordo pakt wat straftijd en zo kunnen Thierry en Nicolas nog opschuiven naar plaats 4. EN Lappi die 6de stond laat Ogier een plaats opschuiven van 8 naar plaats 7. Mikkelsen die lang in gevecht was voor plaats 6 met Lappi krijgt die dus ook nog cadeau. Lappi wordt dan 8ste. Kreim wint de WRC2 en Jan Kopecky de WRC2-Pro waar Rovanperä ook heel dicht bij de titel staat. In de WRC2 een volledig BRRB-podium met allemaal wagens uit de renstal van Raimund Baumschlager ( ex-VW fabrieksrijder en nu zeer gekend teamleider van verschillende VW Polo’s en Skoda Fabia’s ).

Eindstand Rallye Deutschland 2019 :

 1. Tänak
 2. Meeke op 20’8
 3. Latvala op 36’0
 4. Neuville op 58’5
 5. Sordo op 1’16’6
 6. Mikkelsen op 1’46’2
 7. Ogier op 1’56’3
 8. Lappi op 2’02’2

WRC 2

 1. Fabian Kreim
 2. Marijan Griebel op 18’5
 3. Kajetan Kajetanowicz op 21’5

14de R5   P. Tsjoen
15de R5  PJM. Cracco
19de R5  G. de Mévius

Fabian Kreim wint de WRC2 !

Tot de volgende !

Tekst Jo Huyghe

Foto’s : Gilles Verschuere / Ayrton & Johan Debeck
@ PowerSlide Magazine

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan Andreas Mikkelsen 🇳🇴 OC. Veiby ~ ❤️ WRC + Rally ~ Volkswagen Motorsport Fan ~ 💙 VW + SEAT ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling + E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten