It’s that time of the year again …. Vele piloten konden testen in een goede 20 graden enkele weken voor de WRC Rally Wales-GB …. Maar de gekende ingrediënten in het rally-weekend; regen, af en toe mist, wind, zon en spektakel !

Na een nieuwe “show”start in Liverpool op donderdag werd de “oude” SS van Oulton Park terug van stal gehaald om de rally te starten. Het parkoers lag er zeer glibberig en dus verraderlijk bij. In het donker ging Kris Meeke op zijn elan van de Shakedown door met winst voor Neuville én …. Petter Solberg, die hier zijn WRC-carrière komt afsluiten. Zoon Oliver – debuterend op het hoogste niveau – had al geïmponeerd in de Shakedown maar werd hier verrast door een “aandampende” voorruit na de watersplash. Tänak valt zelfs even stil hier en verliest meteen bijna 9 seconden. Rådström was de snelste in de JWRC, die in Wales zijn kampioen zal kennen. Maar liefst 9 ( jawel negen ) Junior-deelnemers konden mathematisch nog kampioen worden !

Oliver Solberg …. met ups en downs. Maar wat een talent is dees !

Op vrijdag meteen vroeg in de morgen SS 2 Elsi met Evans voor Meeke. Tänak wil zijn start nu niet missen en wordt 3de. Loubet is meteen de snelste van een sterk WRC2-veld voor Veiby en Fourmaux. Petter Solberg wordt 4de en …… zoon Oliver valt uit met een technisch probleem. Hij zal zijn debuut wel anders hebben voorgesteld ! Ook Poom kan zijn titelambities in de JWRC meteen opbergen.

SS 3 met Tänak die meteen aan zijn kleine achterstand aan het knabbelen is en hier wint. Meeke en Ogier volgen kortbij. In de stand Meeke die leidt voor Ogier ( op 9’2 ) Tänak ( op 9’5 ) en Neuville ( op 11’4 ). De titelstrijd kan losbarsten. Evans duikt even de gracht in, Rådström ( JWRC ) crasht en Veiby wint indrukwekkend in de WRC2. Het lijkt een duel ( het zoveelste ) Loubet / Veiby te worden. Petter Solberg volgt al op 20’8 sec.

Kris Meeke … de ster van de vrijdag !

SS 4 Dyfnant 1 een klassieker en terug Tänak voor Latvala en Neuville. Tänak is intussen dus al 2de algemeen geworden na zijn teamgenoot Meeke. Ostberg valt Rovanperä aan en daar komt Mads tot op 6’8 sec van Kalle. Eindelijk een duel in de Pro-categorie ? Paddon die duidelijke nog moeite heeft met een WRC2 valt uit. In de WRC2 valt Veiby uit met een technisch probleem, evenals Kajetanowicz ( 3x lek en maar 2 spares ) en lijkt de weg nu al vrij voor Loubet ! Guillaume de Mévius staat 8ste.

Aberhirnant of SS 5 Latvala en Evans beiden de snelste tijd. De top 6 ligt nu binnen de 10 sec. met Breen op plaats 6 die zich af en toe toont. SS 6 is er eentje voor Ogier die op deze vrijdag zich weert als een duivel …. Lappi gaat van de baan, Latvala raakt een rots na een slipper en Ostberg ( WRC2-Pro ) moet opgeven na een slecht uitgevoerde service ! SS 7 en terug winst voor Seb Ogier die nu tot op 2’5 sec komt van de eerste plaats van Meeke. Kris rijdt een heel goede eerste dag maar ziet toch de concurrenten met mondjesmaat naderen. Neuville op 6’4. Tänak op 7’7 sec. Latvala maakt een serieuze schuiver ( op dezelfde plaats trouwens als Evans in de morgen ) en de proef wordt geannuleerd. Nadien blijkt de schade aan de Yaris te groot om nog te herstellen. Over en out dus voor JM !

De speciale proef Slate Mountain ( SS 8 ), heel kort en op/in een leisteen groeve gereden. Wat heisa rond de hooibalen ( zie After Wales geruchten en waarheden ) en winst voor Thierry en Nicolas.

Intussen valt de avond en vatten we Dyfnant2 ( SS 9 ) aan in het schemerdonker. Tänak lijkt aanvankelijk te profiteren doordat hij niet in het “volle” donker moet rijden maar lijkt toch een happerende verlichting te hebben. Mikkelsen wordt 2de al op 5’7 sec ! Tänak komt nu op 0’6 sec van Meeke … Rovanperä rijdt lek en verliest zo zijn 1ste plaats aan Kopecký. Kalle moet aankomen voor de anderen om kampioen te worden ! Gus Greensmith die af en toe toch een scratch reed moet opgeven op de verbinding tussen SS8 en SS9. Loubet lijkt alles onder controle te hebben in de WRC2.

SS 10 én intussen pikdonker ! En Tänak – die intussen zijn lichten kon regelen – lijkt in het donker dus toch onklopbaar. Meeke maakt nog een kleine fout en valt terug naar de 3de plaats algemeen. Ott wordt dus de leider na dag 2. Petter Solberg kan nog eens winnen in deze Aberhirnant 2. Guillaume rijdt 2 x lek op deze proef en wordt ver achteruit geslagen.

Stand op vrijdagavond
1. Tänak
2. Ogier op 3,4 sec
3. Meeke op 3,6 sec
4. Neuville op 8,4 sec
5. Mikkelsen op 25,7 sec
6. Breen op 33,5 sec

WRC2 ; Loubet voor Petter Solberg ( op 35’7 ) en Fourmaux ( op 39’1 ).

De zaterdag zonder Latvala en Ostberg ! Een dag van 151 km zonder service, enkel een bandenwissel is voorzien waarbij 1 mekanieker de piloten mag bijstaan. Het zou de Evans-dag worden … De Welshman voelt zich duidelijk goed op deze wegen die hij kent als zijn broekzak !

SS 11 Dyfi met dus winst voor Evans voor Tänak. In WRC2 imponeert Oliver Solberg met winst voor Veiby ( op 17sec ) en papa Solberg ( op 24 sec ) De rest op meer dan een halve minuut !! Door de grote tijdsverschillen in deze proef komt Petter Solberg terug op Loubet … verschil nog slechts 7,9 sec. Terug spanning in WRC2 !

Evans … Spectaculair én snel op zaterdag !

SS 12 Myherin1 Evans / Tänak / Ogier / Neuville …. Breen maakt een serieuze rol én als bij wonder met weinig schade kan hij zijn tocht verder zetten. Maar toch veel tijd en plaatsenverlies voor Craig die toch even moest bekomen na zijn koprol. Terug Oliver aan de winst voor Petter en Veiby. Kopecký rijdt lek … waardoor Kalle terug leider wordt in de Pro … en uitzicht heeft op een eerste titel.

SS 13 Sweet Lamb – Hafren 1 een naam als een klok in de rallywereld. En jawel Evans maar nu voor ( een zeer onregelmatige ) Lappi en Neuville. Tänak blijft leider voor Ogier ( 7 sec ) en Neuville die 3de is geworden ( op 9’2 ) ! Evans staat intussen op plaats 6 en heeft nu Mikkelsen in zijn visier. Oliver heeft weer een technisch probleem en moet opgeven. En dit terwijl vader Petter wint en bijna Loubet te pakken heeft ! Tom Kristensson moet opgeven in de JWRC, toch één van de hoofdfavorieten.

Na de middagbreak en de bandenwissel een ontketende Neuville in SS 14 … Solberg wordt zowaar ( nipt ) leider in de WRC2. Wooow wie had dit verwacht. Neuville is nu op een fractie gekomen van Ogier die het vandaag moeilijker heeft …

SS 15 en een perfecte run van Mikkelsen die toch een KP meepikt ! Tänak 2de in de proef neemt iets meer afstand van Neuville ( nu 2de geworden ) en Ogier in het algemene klassement. Kopecky rolt en Kalle wordt zo leider in de Pro met meer dan 4 min voorsprong. Loubet heeft intussen toch zijn 1ste plaats terug in de WRC2. Maar lang zal dit niet duren want in SS16 Dyfi 2 pakt Petter alweer de leiding. Ook Veiby blijft mooie tijden draaien. De rest komt er niet aan te pas in de WRC2. Neuville wint hier nipt voor Tänak.

In de – voor sommigen wat overbodige – SS 17 Colwyn Bay, proef van 2,4 km in het donker toch terug Tänak voor Neuville en Ogier die elkaar voor geen meter willen lossen 🙂 Meeke kon vandaag het tempo niet aan en viel wat terug na zijn schitterende vrijdag !

Thierry en Nicolas “vochten” ….

Stand na zaterdag
1. Tänak
2. Neuville op 11 sec
3. Ogier op 17,3 sec
4. Meeke op 26,5 sec
5. Mikkelsen op 46,9 sec
6. Evans op 51,4 sec

WRC2 stand
1. Petter Solberg
2. PL Loubet op 12,5 sec
3. Fourmaux – Jamoul 🇧🇪 op 2 min 47,1 sec
9. G. de Mévius – M. Wydaeghe

In de WRC2-Pro leidt Rovanperä met 4min 38 sec op Kopecký.

Zou de slotdag op zondag nog voor sensatie zorgen, zoals vorig jaar ? Remember een ontketende Ogier die op de asfaltproeven nog toesloeg !
Suninen niet meer gestart wegens teveel schade aan zijn Fiesta na zijn harde landing op een rots. Oliver Solberg en Mads Ostberg terug !

SS18 voor Tänak voor Neuville. Ogier lijkt zich hier neer te legen bij de suprematie van Ott. Andere besttijden voor Oliver Solberg en Hayden Paddon. We zijn al op SS 19 zowaar en Evans valt de 5de plaats aan van Mikkelsen en komt ook voor Andreas op de 5de plaats na winst in SS 19 . Oliver en nu Ostberg winnen in de WRC2.

SS 20 Great Orme wordt geannuleerd omwille van veiligheidsredenen …. de duikers konden niet in en op zee, zo bleek later!

Zondag, ….. Ott-dag !

SS 21 dan met een super Evans die Mikkelsen tot een fout dwingt. Evans zal 5de worden en reed een mooie rally na een periode van afwezigheid. M-Sport heeft hem duidelijk gemist ! Mikkelsen dus op 6 maar kan onze Thiery nog iets ….. Hij probeert op deze KP maar met slechts 1,4 sec bonus op Ott komt hij er niet. Het verschil voor de PowerStage bedraagt nu 9,5 sec. Ogier berust in zijn 3de plaats op 23,3 sec. Oliver Solberg is iets te onstuimig en kende een opmerkelijk debuut met veel ups maar ook downs want in SS 21 maakt hij kennis met de Welshe bosjes … terug out Oliver ! Intussen stevent Dad Petter af op een onverwachte maar misschien wel gehoopte zege.

SS 22 of de Wolf PowerStage met een knalprestatie van Tänak die ook hier opmerkelijk voluit gaat en met volle risico in deze proef …. Maar het werd ALLES want niet alleen winst in deze Rally Wales – GB ( 6de overwining al dit jaar !! ) maar ook de volle buit in deze PowerStage ….. Super knap !! Ogier nog 2de en Lappi kan nog de 3de plaats afsnoepen van onze Thierry. het wordt nu wel heel moeilijk in de titelstrijd 🙁 Fourmaux pakt nog een Kp-winst mee en Guillaume de Mévius sluit hier af met een 5de tijd !

Petter Solberg wint oververdiend de WRC2 categorie en is door het dolle heen …. een carrière waardig afsluiten heet zoiets !

Petter Solberg … Met de mannen die zijn carrière bepaalden ! Malcolm Wilson ( Ford / M-Sport ) en David Richards ( Prodrive / Subaru ).

En wat gezegd van Kalle Rovanperä, amper 18 jaar en al een wereldtitel op zak ! Proficiat aan het hele Skoda Motorsport team dat ondanks de soms mindere tegenstand toch steeds alles gaf om deze jonge piloot te ondersteunen én super materiaal aan te bieden. Toekomst verzekerd …. Al blijkt dit misschien niet voor Skoda Motorsport die er wel eens – na lange jaren dominantie – zouden kunnen mee ophouden ….

Eindstand Rally Wales – GB 2019
1. Tänak
2. Neuville op 10,9 sec
3. Ogier op 23,8 sec
4. Meeke op 35,6 sec
5. Evans op 48,6 sec

Podium ook voor Renaud Jamoul ( co van Fourmaux ) die dus 3de bleef na Petter Solberg en Loubet. OOK grote euforie bij de Spanjaard Jan Solans ( die 2de stond voor deze rally in JWRC ) en kampioen werd in de Junior klasse, 2 jaar nota bene na zijn broer Nil Solans … Volgend jaar maakt hij dus de overstap naar de R5-categorie en hij mag al eens proeven binnen enkele weken in de Rally Catalunya !

En ja …. die titel juist ! We haalden even ons Welsh boven …. Fy enw i yw …. Tja Tänak is de naam … Ott Tänak ! En dat wordt waarschijnlijk de naam van de nieuwe wereldkampioen !

Tekst : Jo Huyghe

Foto’s : Gilles Verschuere, Alexander Lind & WRC ( All Live ).

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 OC.Veiby - G.Munster 🇧🇪 ~ ❤️ WRC & Rally ~ VW Group (Motorsport) Fan ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling & E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten