“Fast Freddy” …. we treffen hem aan in de lobby van zijn hotel in Ieper. Het is maandagavond half acht en enkele dagen voor “zijn” rally. Freddy oogt scherp als weleer en relaxt …. Super-relaxt eigenlijk, want niets moet !

Juist ingecheckt staat hij ons te woord …. Naast zijn drukke businessleven wil hij nog eens tijd vrijmaken om samen met vriend Pieter Ieper te “beleven” …. Boys just wanna have fun is het motto. Maar toch is de passie voor de rallysport terug in zijn stem te horen en voelen wij dat de “goesting” terug is !

Het relaas van een boeiend en openhartig gesprek leest u in ons volgende online magazine, jawel nr 10 al …. En het wordt zeker de moeite !

Een zeer relaxte Freddy …. Zoals altijd met de glimlach !

Maar vandaag zijn wij vooral supertrots dat Freddy onze actie “No Safety No Rally” steunt ! En zelfs de trotse peter is van onze sensibiliseringscampagne ! Want Freddy draagt veiligheid hoog in het vaandel.

Af en toe eens luisteren, kan wonderen doen !

Freddy, wat kan of wil je nog meegeven aan de organisatoren en fans ?

Freddy : “De meeste organisatoren moeten we eigenlijk niets meer meegeven op het gebied van veiligheid en daar is Ieper zeker het grote en goede voorbeeld van ! Veiligheid primeert en zonder veiligheid gaat de rallysport niet blijven duren. We gaan niet negatief zijn maar iedereen weet ook dat het op bepaalde rally’s iets beter kan op het gebied van veiligheid. En ik denk dat het heel belangrijk is dat de organisatie gewoon eens af en toe luistert naar de piloten die als eerste starten. Zo moeilijk is dat niet ….


Moeten de piloten dan meer inspraak/beslissingsrecht krijgen in de veiligheid ?

Freddy : “Neen, de inspraak is voldoende ! Ik ken Alain ( Penasse ) al heel lang en ben hier inderdaad eens aan de finish gekomen van de eerste KP en dat gebeurt gewoon … je rijdt de eerste proef en het voelt niet goed. Maar één telefoontje en op de tweede proef voel je dat alles dan wel terug goed zit ! Dat moet kunnen. En was het dan op de eerste KP onveilig ? Neen. Maar je voelde, het kan beter ! En de tweede was het al beter en dat vind ik knap van een organisatie. Dus af en toe eens luisteren naar de eerste piloten aan de finish kan wonderen doen ! Zowel de voorwagens als de eerste piloten moeten oprechte en constructieve info doorgeven ….

Freddy Loix, peter van onze actie !

Alles begint bij de rally-fan zelf !

Is het publiek in Ieper een “veilig” publiek ?

Freddy : “Zeker ! Maar het is geen ander publiek dan ergens anders. Het zijn dezelfde fans …. Maar als ze hier toekomen zijn ze meer “gebriefd” en meer gedisciplineerd. Ook de voorwagens en de Marshalls spelen daar een belangrijke rol in. Deze mensen worden hier echt ondersteund door de organisatie; ze kennen de spelregels en weten dus wat mag en kan. En dat zou op bepaalde plaatsen ( die wij allemaal wel kennen ) veel beter kunnen ! Alles begint en eindigt ook eigenlijk bij de rally-fan zelf, wees zelfbewust, blijf op een veilige afstand. Luister naar de Marshalls en respecteer de voorziene veiligheidszones ! Enkel zo kan een veilige rallysport blijven bestaan !”

Freddy, tot op het podium zaterdagavond 😉 !?

Freddy ( lachend en met een knipoog) : “Tja, ik moet inderdaad over het podium rijden om aan te komen ….” Zo kennen we hem !

We wensen Freddy een rally vol fun en voor de fans veel plezier en hou het veilig zowel op de proeven als er naast ! Cu in Ieper !

Freddy …. Deze middag in Alveringem.

Interview Jo Huyghe @ PowerSlide

Foto’s Jan Pannekoecke & Johan Verspeelt.