Onze 5de “Onder de Helm”-gast viert vandaag zijn 29ste verjaardag …. Congratz Pontus. Niemand minder dan de Zweed Pontus Tidemand laten we aan het woord ! Hij won in 2013 de WRC Academy ( voorloper van de JWRC ), werd APRC-kampioen 2015 én WRC2-kampioen 2017. Hij is de stiefzoon van Henning Solberg …

Wie is de man “achter” de rally-piloot?

Pontus : Ik zou niet zeggen een bepaalde persoon, maar een team van mensen waarvan ik weet dat ik op dit team kan rekenen en dat mij steunt in bepaalde situaties. Het zijn de mensen waarop ik reken, waarmee ik werk, familie en vrienden. Dat zijn degenen die deze manier van leven mogelijk maken.

Geef een positief en negatief kenmerk van jezelf …

Pontus : Ik ben een vrij stabiel en kalm persoon, zowel in de rally-auto als daarbuiten. Dat komt vaak van pas ! Maar ik kan ook een langzame starter zijn en het kan een tijdje duren om op gang te komen. Dat geldt ook in competitie als op een gewone vrije dag …

Is je beroep makkelijk te combineren met je rally-activiteiten?

Pontus : Rally is mijn voltijdse baan, dus dat is voor mij geen probleem 🙂

Heb je nog hobby’s ?

Pontus : Natuurlijk! Mijn vrije tijd is een beetje beperkt, maar ik geniet van watersporten en tijd doorbrengen met vrienden.

Wat is je favoriete eten / drank ?

Pontus : Italiaans eten en typisch Zweeds zelf gemaakt eten zijn mijn favorieten en water is altijd goed voor lichaam en geest.

Hoe reageerde jou omgeving toen je zei dat je ging rally-rijden ?

Pontus : Ik kom uit een autosport-familie waar vooral motorsport en rally van groot belang waren. Ik kreeg het zelf op jonge leeftijd, als het ware met de paplepel ingegeven. Dus ik denk dat iedereen min of meer verwachtte dat ik dit als carrière koos. Niemand was echt verrast !

Wat apprecieer je aan je co-piloot ?

Pontus : Ik heb in de loop der jaren met veel verschillende co-piloten gewerkt en er zijn vooral drie kwaliteiten die ik waardeer: gemakkelijk om mee te werken, gefocust en een perfectionist zijn.

Kan je ons een leuke anekdote / memorabel moment meegeven ?

Pontus : Een van mijn meest memorabele momenten is eigenlijk buiten competitie. Het was toen ik voor de eerste keer een S2000-wagen mocht testen. Het was vrij vroeg in mijn carrière en ik herinner me dat het de coolste wagen was waar ik ooit mee heb gereden!

Ben je bijgelovig ? Heb je rituelen voor je start ? Zoja, kan je iets delen met onze lezers ?

Pontus : Ik ben niet bijgelovig, maar zoals de meeste piloten, heb ik een routine die ik doe voordat ik begin. Het zijn vooral praktische dingen zoals opwarmen en over een paar details gaan om helemaal klaar te zijn om te beginnen.

Zit er een verhaal aan je helm ?

Pontus : Er zit geen speciaal verhaal aan mijn helm die ik nu gebruik, maar over het algemeen als het gaat om helmen, vind ik het uiterst belangrijk dat ze me perfect passen. De vorm binnen met padding en alles moet 100% perfect zijn, of anders werkt het gewoon niet voor mij.

Thank you very much Pontus for your collaboration ! We hope to see you in WRC in 2020. Lots of success in your carreer ….

Volgende “Onder de helm” …. op kerstmis 25 december !! En we hebben een Onder de helm met een strik rond !

Samenstelling / vertaling Jo Huyghe

Thxs to Charlotte Nilsson / Photos by @World & Pontus Tidemand.

Over de auteur

Jo Huyghe
Journalist / Social Media / Watcher WRC, ERC, ...

Reporter, Social Media & WRC-specialist van het PowerSlide Team | RallyFan A.Mikkelsen 🇳🇴 OC.Veiby - G.+C.Munster 🇧🇪 ~ ❤️ WRC + Rally ~ 💙 VW Group ~ Supporter Club Brugge. Supporting Champs 🏁⚽. ❤️ Music, Travelling + E-MTB. "Follow your Dreams ... "

Gerelateerde berichten